9 goda råd till dig som vill fota bättre landskapsbilder

På dessa sidor finns tips och tricks för dig som precis är i början av ditt fotoäventyr. Jag heter Mattias och är en passionerad fotoentusiast med några år av erfarenhet.

1. Platsen (location som de säger over there) är avgörande

Även om det kan sägas vara i betraktarens öga och att allting är ett motiv så är det just inom landskapsfotografering ofantligt viktigt att hitta platsen som har ”det. Väl där är det dags att börja hitta något att hänga upp din komposition på. En förgrund är sannolikt det viktigaste elementet. 

 I denna artikel kan ni läsa mer om kompositionstips. 

2. Invänta det bästa ljuset.

Landskapsfotografering och sömn är två oförenliga ting. Extremt tidiga mornar och (på sommaren) sena nätter är en förutsättning för att få bra ljus. Ruggigt väder är också riktigt bra inom denna genere. 

Ljus är ju en av de viktigaste faktorerna inom allt fotografi, men mer inom landskapsfotografering än kanske någon annan diciplin. Det spelar ingen roll hur bra location du hittat, om ljuset inte infinner sig så är det kört och resultatet kommer bli platt och tråkigt. Det bästa ljuset för landskapsfotografering är tidigt på morgonen eller kring solens nedgång. Det finns väldigt bra appar för att hålla kolla på när dessa infaller.

3. Var inte lat

Precis som ovanstående punkt tar upp så kan det vara värt att nämna att bra locations inte alltid eller väldigt sällan ligger runt hörnet eller just där du befinner dig. Bra kläder och skor och ett öppet sinne som medger lång väntan och ännu längre promenader är därför bra att ha. 

4. Var tålmodig

När jag senast kom till Haifoss på Island efter en ganska lång biltur och insåg att hela ”scenen” var inbäddad i kraftig dimma så var det bara att sättas sig ner och vänta. Efter regn kommer ju som bekant solsken (nångång) så det är bara att ta det lugnt och vänta. Vid Haifoss fick vi så småningom en fantastisk upplevelse och några oförglömliga bilder. 

5. Använd alltid en Tripod (stativ) och fjärrkontroll. 

Tripods finns i en massa olika utföranden och jag skulle vilja rekommendera SIRUI eller Vanguard. Stativ tillåter dig att alltid använda lägsta möjliga ISO och längsta möjliga slutartid utan att påverka kvaliteten. 

6. Använd ND och polariserande filter

Filter tenderar att vara lite av en djungel. Dels finns många tillverkare, dels finns det många olika sorter. Här finns några länkar till artiklar som mer ingående pratar om filter:

Vilka filter ska jag köpa? (del 1)

Vilka filter ska jag köpa? (del 2)

Graderade ND-filter är passé

7. Bli aldrig riktigt nöjd.

Detta gäller för alla bilder du tar. Det spelar ingen roll om det är ett landskap eller ett porträtt, om du kan göra det bättre, då borde du göra det. Ofta på grund av den tid och ansträngning som landskapsfotografering kräver är det lätt att nöja sig i stället för att vänta eller komma tillbaka för att ta en ännu bättre bild. Du bör alltid sträva efter att fotografera någonting på bästa möjliga tid, på bästa möjliga sätt, även om det innebär att vänta eller komma tillbaka senare.

8. Fota alltid i RAW

RAW är en oprocessad datafil som till skillnad från exempelvis JPEG är helt platt. Men den är även den mest formbara och kommer belöna dig genom den extra tid du lägger ner i post processen. 

Du kan läsa mer om detta här. 

9. Experimentera

Det finns väldigt många tekniker och regler som hjälp på vägen men låt inte dessa döda lusten att experimentera. Digital fotografering innebär att det finns stort utrymme att testa utan att du behöver lägga massa pengar på exempelvis film och framkallning.

 

Mattias Sjolund