Vilka filter ska jag köpa? Del 1

ND (grå) filter, en nödvändighet för alla landskapsfotografer.

När man fotat ett tag, lämnat det där förrädiska automatläget och börjar behärska kameran i manuellt läge så brukar även insikten (behov) uppstå på kringliggande utrustning. I denna post ska vi prata filter. 

ND står för Neutral Density och är ett utmärkt hjälpmedel för kameran att i exempelvis dagsljus samt motljus rättvist återge en fantastisk solnedgång eller exempelvis skapa mjuka rörelser i vatten. Detta till följd av att ND filtret (som är mörkt) tillåter längre slutartid än vad som annars skulle vara möjligt.

I ovanstående exempel ser du tydligt ND filtrets påverkan på resultatet. 

I ovanstående exempel ser du tydligt ND filtrets påverkan på resultatet. 

ND filter är indelade i antal "stops". 1 stop motsvarar en halvering av ljuset som släpps in. Se nedanstående skala. 

Själv har jag exempelvis ND 8, ND 32 och ND 1000 (vilket är svartare än i en svart kolgruva) från B+W.  Med denna bredd känner jag att mina behov täcks för alla upptänkliga behov. Vid en fotografering i somras ute vid havet jobbade jag med ND 1000 vilket motsvarar 10 stop. Med en slutartid på c:a 1 minut förvandlades havet till en dimma och solnedgången kunde återges med all sin prakt.  

ND filter vs inget ND filter

I ovanstående exempel har ett ND filter använts i bilden till höger, vilket gav fotografen möjlighet att använda en slutartid på 1/10 dels sekund. Båda bilderna är bra men ND filtret hjälper oss att få en mjukare rörelse i vattnet (bra om det är den önskade effekten). Se även att ljuset och reflektionerna i den högra bilden är mjukare. 

10 stop ND vid havet

10 stop ND vid havet

För att summera så tycke jag du ska investera i ett ND filter, i första hand till den lins som har kortast brännvidd, exempelvis 15mm (om du har fler). Hur många stops ditt första ND filter ska ha får du själv testa dig fram kring. Men ett ND 8 kan vara en bra början. Filter hittar ni hos flera välsorterade foton. Jag rekommenderar varmt Kameradoktorn. Kolla denna länk

Mattias Sjolund