Vilket filter ska jag köpa? Del 2

PL Filter

Som vi konstaterade i förra delen är åtminstone ett ND filter värt att investera i. Men kanske minst lika viktigt är PL filter eller polariserande filter. Att vara ute och fota under dagsljus med ett PL filter gör sannerligen skillnad. Framförallt för mättnaden i färgerna. 

PL Filter

En generell regel

En viktig regel som vi bör ha i bakhuvudet när vi köper filter är att desto mer du packar på linsen desto mer försämrar vi kvaliteten så det kan vara värt att inte snåla och köpa plastfilter utan satsa på glas. Det finns flera tillverkare men B+W rekommenderas, åtminstone av mig. 

En annan fördel med PL filter är att det i hög grad eliminerar oönskade reflektioner

En annan fördel med PL filter är att det i hög grad eliminerar oönskade reflektioner

Ytterligare en regel

PL filter fungerar bara när du har ljuskällan c:a 90 grader från kameran, det vill säga från höger eller vänster om kameran, aldrig framifrån eller rakt bakifrån.  

Mattias Sjolund