Vilka är de bästa sätten att lära sig fotografera på?

 

Att ta en bild kan alla, det har blivit en vardagshandling nästan lika självklar som ett mål mat. Men att fotografera är i jämförelse en konst, ett hantverk man behöver lära sig och passionerat ägna sig åt för att utvecklas i. Liksom alla typer av konst finns det många olika sätt att lära sig. Det beror verkligen på individen och vilka mål och förutsättningar du har. För att svara på ovanstående fråga så listar jag här nertill ett par sätt av flera. 

Nedanstående är inget facit, testa det som känns kul och hoppa över det andra. Allt kommer inte vara kul eller inspirerande. Att hitta njutning i fotografering är viktigare än att hitta den mest effektiva metoden att lära sig, eftersom njutning är det som motiverar dig att fortsätta att driva din passion och hobby. 

Investera i en kamera

Priserna på kameror är idag billigare än någonsin och möjligheten att köpa riktigt bra teknologi stora. Det betyder att din idealiska kamera (OBS inte nödvändigtvis marknadens bästa) sannolikt är prismässigt ganska överkomlig. Varför inte köpa en modell som släpptes för några år sedan? Ofta skiljer sig inte prestandan supermycket och du kan spara en del pengar genom att köpa en äldre modell. Anledningen till att investera i en kamera som du tycker om att använda är att det kommer att öka din motivation för att fortsätta fotografera. För att lära sig fotografi behöver du träna och träna. Övning ger färdighet. Att hålla motivationen uppe, eller snarare att fallera att göra det är ett av de största hindren för att ta sig vidare. En kamera att växa i med mycket funktioner, manuella fotograferingslägen etc. är därför relativt viktigt. Dessa och andra funktioner gör det möjligt för dig att experimentera och vidareutvecklas. 

Gör fotografering till en vana

Fotografering behöver inte bara ske när du har din kamera till hands. Vidareutveckla dig genom att böjra betrakta din omgivning med en fotografs öga. Hitta kommande objekt/motiv, stanna upp och analysera hur solens strålar lyser upp det guldgula lövverket i trädet och fundera utifrån nyvunnen kunskap hur du skulle porträttera det, både utifrån komposition och teknik. När du har kameran med dig och tar bilder, kom ihåg de grundläggande principerna för fotografering och försök att tillämpa dem. Ta din tid på att komponera fotot, justera kameravinkeln, och välj det som är lämpligt och experimentera med omgivningen.

Pröva stilleben.

Fotografi med stilleben är ett bra sätt att lära sig fotografering för både nybörjare och amatörfotografer. Med fotografering av stilla objekt har du tid att komponera och omforma bilden som du vill. Du får tid att ta samma bild med olika inställningar för att jämföra skillnaderna. Du kan i lugn och ro granska bilderna och experimentera. Fotografering av människor eller exempelvis actionbilder ger dig inte samma frihet och flexibilitet. Samtidigt är det viktigt att snabbt komma i gång och fotografera olika stilar för att hitta den där subtila skillnaden som gör en nisch till en passion. 

Gå på tur!

Fånga möjligheten att på en ledig dag och iklädd ett par bekväma skor ta dig ut, antingen i närområdet eller på en kortare utflykt. Gör en heldagsexpedition och upptäck nya motiv och fotomöjligheter. Detta gör det möjligt för dig att experimentera och prova nya saker med din kamera. En sån utflykt tillåter både nybörjare och professionella fotografer att ha en avslappnad miljö där de bara kan njuta av fotografering. 

Mattias Sjolund