Graderade gråfilter (ND filter) är passé

Kanske var det en sen sommarkväll i motljus för länge sedan som idén om graderade gråfilter uppstod. Behovet av att kunna exponera både den mörkare förgrunden och den något intensivare men mycket vackra solnedgången balanserat var påtaglig.

Bilden till vänster utan filter. Den till höger använder ett graduerat ND (grå) filter.

Bilden till vänster utan filter. Den till höger använder ett graduerat ND (grå) filter.

Vad är ett graduerat ND filter?

För er som inte vet så är ett graduerat ND filter (företrädelsevis) en glasskiva där den en hälften (övre delen) är mörk och släpper därför in mindre ljus. Hur mycket mindre ljus som släpps in avgörs hur mörk den är och kan illustreras på lite olika sätt. Exempelvis i nedanstående skala. 

Vid 1 stop släpps 50% av ljuset igenom. Vid 5 stop endast 3%. 

Vid 1 stop släpps 50% av ljuset igenom. Vid 5 stop endast 3%. 

Exempel på olika graduerade ND filter

Exempel på olika graduerade ND filter

Så funkar det

Idén bakom ett graduerat ND filter är ju ganska enkel. Låt oss säga att du står vid havet. I förgrunden ligger ett par vackra stenar som mjukt belyses av en sanslös solnedgång. Ditt öga har inga problem att ta in hela denna magnifika vy. 

Du greppar efter kameran (som såklart sitter på ett stativ), ditt vidvinkelobjektiv sitter redan där, du ställer in bländarprioritet (ex f-11) och knäpper av. En av två saker händer härnäst, lite beroende på vad du bett kameran att fokusera på. Antingen fick du en grym exponering på denna härliga solnedgång och allt annat, inte minst de vackra stenarna är alldeles för mörka, eller så (vilket troligtvis är fallet) är stenarna och det närliggande elementen bra exponerade och av solnedgången kvarstår något som i bästa fall är mjölkigt vitt och ganska intetsägande. 

Om du däremot framför objektivet fäster ett graduerat ND filter (som de ovan) så kommer balansen i exponeringen mer likna det du faktiskt ser med blotta ögat därför att den längre slutartider den mörkare förgrunden kräver inte tvättar ut alla färger på himlen eftersom allt som linsen ser, från horisonten och uppåt, har ett väsentligt minskat ljusinsläpp

Varför är det Passé? 

Det finns inget som är rätt eller fel i detta men om du likt mig inte är sponsrad av alla coola tillverkare av kameror och andra tillbehör i branschen så är foto en ganska dyr hobby som det är. När du därför tagit steget att investera i en del filter så satsa då på PL och vanliga ND filter. Till saken hör att graduerade ND filter dessutom är ganska dyra om du ska ha kvalitet. 

Dessutom erbjuder den moderna teknologin möjlighet att kompensera för graduerade ND filter. Om du vid tillfället ovan fotat i RAW så kan du i exempelvis Lightroom lägga på ett graduerat filter i efterhand. 

Graduerade ND filter v.s. ND filter.

Det är viktigt att notera att detta inlägg endast berör graduerade ND filter. Vanliga ND filter som är helt tonade är fortsatt mycket användbara och många gånger helt nödvändiga (Se denna post). Själv har jag ND 3, ND 32 och ND 512 (vilket är svartare än i en svart kolgruva) från B+W.  

 

Mattias Sjolund