Investera i inspiration (istället)

Jag dristade mig till att skriva en artikel nyligen, Nej du behöver inte en ny kamera! som inom loppet av ett par dygn fick flera tusen länkklick och en påföljande debatt i olika fora framförallt på Facebook.

Som en förlängning till detta påstående så skulle jag vilja uppmana att (istället) investera i inspiration och tänkte skriva ett par rader om det här nedan.

Torre del Porticiollo, Sardinien -Mattias Sjölund

Torre del Porticiollo, Sardinien -Mattias Sjölund

Det finns ju flera sätt att investera i inspiration. Om man som jag har tre små barn och ett heltidsjobb med helt andra sysslor än landskapsfotografering (som råkar vara min passion) så kan en eftermiddag i skogen vara ett sätt att få inspiration. Jag försöker även ett par ggr per år se till att komma iväg på en resa där foto står i centrum.

Men då den mesta tiden trots allt kommer att handla om helt andra saker så tycker jag att det är dom små sakerna som gör skillnad. Jag följer exempelvis ett antal poddar med fokus på landskapsfotografering. Jag har även investerat en del pengar i olika kurser hos Creative Live, där några av världens främsta undervisar inom för mig en rad intresseområden inom foto. 

Appen Readly är också en källa för inspiration, där jag för ngn 100-lapp per månad får tillgång till fototidningar från både USA, England och Sverige. Där finns även exempelvis norska och danska tidningar också.

Att göra en fotoresa

Dessa kan ju te sig lite olika. Antingen köper du ett färdigt paket från exempelvis Zoom fotoresor eller  Better Moments eller så genomför du resan själv eller ihop med någon eller några som delar din passion. Valet tycker jag bör baseras på vilka behov och vilken förväntning du har. Arrangerade fotoresor har ju oftast den fördelen att dom innehåller en del utbildning och är lärarledda av i regel extremt duktiga fotografer (även om de cirkulerar en del mindre seriösa arrangörer av så kallade workshops till olika mer eller mindre exotiska destinationer) samt en person med god lokal kännedom.

En annan fördel är ju även att du i några intensiva dygn får umgås med en grupp människor som alla delar ditt intresse, och möjligheterna till att utvecklas snabbt är mycket stora.

Om du (som jag) föredrar att arrangera din resa själv med någon vän/kollega så tappar du ju mycket av vinningen med en köpt workshop. Men är du disciplinerad (inte ligger kvar i sängen och dunar eller nattsuddar på den lokala puben för länge) så finns det många fördelar med detta sätt också. Du sätter själv agendan och kan fritt planera vad du vill uppleva. Det kostar en bråkdel av en kommersiell workshop och om du gjort din hemläxa så kommer du att få se i stort sett samma saker. 

Jag delar gärna med mig av mina resetips för både Sardinien, Island och Skottland om du är intresserad. Bara att maila på msjolund@me.com

Ni kan även läsa ett kortare reportage från en resa till Island här

 

Mattias Sjolund