5 nybörjarmisstag och hur du kommer till rätta med dom

Att vara en nybörjare i vilken form det än må vara kan vara tufft. Inom foto och innan du behärskar din kamera är det trots allt mycket som kan gå fel och många saker som kan frustrera dig till vansinne i brist på ett bättre ord. 

Du ska absolut inte för den saken skull ge upp eller sluta experimentera. Men skulle det inte vara trevligt att vara medveten om några av de vanligaste misstag som nybörjare gör? Och ännu bättre, skulle det inte vara trevligt att faktiskt förstå hur man åtgärdar dessa misstag?

Sned/tiltad horisont

Detta är ett "litet" misstag, men ett som kan få en så pass negativ påverkan på en bild så att oavsett hur bra resten av bilden än må vara så kommer det att sorteras in i högen av misslyckanden.  

Det innebär att du kan ha en perfekt exponering, ett utmärkt objekt, bra belysning och sätta kompositionen, men om horisonten är skev så är de det som blir det bestående intrycket.

Lätt att reparera dock, finns verktyg för sånt i de flesta mjukvaror. 

Att inte förstå vitbalans

Att använda fel vitbalans kan vara ödestigert beroende på vad du fotar i för filformat. Men 500 bilder från fjällsemestern med vitbalansen inställd på glödlampa är inte speciellt roliga. Är dom dessutom fotade i jpg så är de i princip bortom all räddning. 

Här finns en klar fördel att fota i RAW. Då kan du nämligen justera vitbalansen efteråt om det mot förmodan blivit galet.

 

Oskärpa (Eller skärpa på fel ställe)

Då de två ovanstående är relativt lätta att fixa i efterhand så är skärpa inte något som går att ordna i efterhand. Därför är det såklart superviktigt att se till att bilden är knivskarp på rätt ställen. 

För att maximera möjligheten att få skarpa bilder måste du hålla kameran på ett sätt som ger maximal stabilitet. Det betyder att du, om du inte har en tripod, måste hålla den med båda händerna och håller armbågarna i bröstet och står med fötterna axelbredd för att hålla bra balans.

Många gånger beror suddighet/oskärpa på en slutartid som är för långsam för att frysa motivets rörelse. I sådana situationer är det möjligt att hantera exponeringsinställningarna för att möjliggöra snabbare slutartid. (Se denna länk).

Om du har ett mycket grundligt skärpedjup, försök att använda en mindre bländare för att öka det djupet, och du kommer att få dig att få mer av scenen i skarp fokus.

Att inte ställa in rätt exponering

Att bara ladda på i autoläget är ingalunda en garanti för korrekt exponering. Bäst möjlighet (enklaste sättet) att få till en bra exponering är att utforska slutar resp bländarioritet. Där har du kontroll över en del, samtidigt som kameran tar över kontroll över annat. Vilket prioritet läge du väljer beror på vad du vill åstadkomma. Om du exempelvis vill ha kort eller långt skärpedjup är bländarprioritet att föredra, om du vill fånga en våg som slår mot en klippa och vill frysa ögonblicket är förmodligen slutarprioritet rätt läge. 

Att inte förstå komposition

När du står där och ska ta bilden får du inte ha bråttom, även om det är lätt att springa i väg och frenetiskt trycka på avtryckaren. Ta dig tiden att ta in scenen. Gör din research innan så att du vet   så mycket som möjligt och redan har haft möjlighet att visualisera hur du ska ta bilden. Läs om fundamentala komponeringsregler och börja öva för att själv se vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra.

Väl på plats, flytta runt och arbeta med objektet från olika vinklar. 

 

 

Mattias Sjolund