Desto fler verktyg du behärskar, desto lättare är det

Har du någongång på nära håll studerat en målande konstnär? De kan utöver penslar finnas en stor uppsättning av såväl konventionella som mer ovanliga verktyg vid palletten. Allt för skapandets glädje. Allt för att färdigställa den artistiska visionen.

Även vi fotograferande själar har ju med tiden begåvats med en stor uppsättning verktyg och ju fler Du behärksar desto lättare blir det när du skapar och visualiserar dina bilder och dina alster.

De bästa bilderna kräver minst

Ovanstående är enligt mig ett påstående som vilar på en mycket fast grund. De där sällsynta ögonblicken när allt stämmer, single exposure moments, och sedan är de borta. Oftast ganska enkla bilder, tydliga bilder, bilder som står helt på egna ben. Här behövs knappt åtgärdas någonting. Lite kontrast, lyfta skuggorna kanske.

Av alla bilder jag tagit genom åren så kan jag kanske räkna ihop tio sådana bilder i min samling av egna favoriter. De här är de prisvinnande bilderna, bilderna jag aldrig glömmer. Men de är som sagt få.

De övriga bilderna i samlingen på något 100-tal är av en helt annan sort. De tar avstamp i samma ambition, att bli bra bilder. Men de kräver mer. Både av mig som fotograf och mig som kreatör.

Jag behöver använda fler verktyg och här återknyter jag till titeln. Visionen om bilden uppstår ju någonstans ute i fältet när vi med både möda och glädje söker våra utsnitt. Men skillnaden på de där single exposure moments och alla de andra ögonblicken är att de senare kräver ett helt annat skill set. En helt annat kunskapsbank för att dra visionen i land.

Det är allt ifrån multiexponeringar till att gaffla, allifrån lokala kontrastjusteringar till att blanda flera exponeringar i olika lager med olika masker. Men minst lika mycket att innan du trycker av betrakta motivet utifrån en helt annan uppsättning kategorier än vad det faktiskt gestaltar, och vad det representerar. Separation, ljussättningen som det flygktiga ljuset för stunden erbjuder m.m.

Och oberoende om du arbetar på detta vi bara någon enstaka gång eller ofta så ger kunskapen oss uppslag direkt vid tillfället vi tar bilderna om vilka bilder vi behöver ta och hur vi kan använda dem. Den ger oss också viktig insikt i vilka bilder vi inte kan ta, hur än fint det ser ut att vara och varför.

Ni som läst våra blogginlägg genom åren eller tillräckligt länge prenumererat på detta nyhetsbrev vet ju redan om allt detta. Ni har hört det förut.

Vi är i många hänseenden våra bilder. Våra bilder definierar oss och berättar för omvärden små historier om vad vi varit med om och vad vi såg. Hur vi väljer att pressentera dessa ögonblick är inte oviktigt. Framförallt inte om du vill att omvärlden ska förstå vad du säger med dina bilder.

De där bilderna från olika single exposure moments talar för sig själva. Alla andra bilder behöver du jobba på för att de tydligt ska kommunicera din vision till omvärlden.

Föregående
Föregående

Ta det lugnt, inget nytt under himlen!

Nästa
Nästa

Skillnaden på att titta och se