Om en fotoresa till Irland

Irland, precis som övriga Storbrittanien, har under många år lockat svenskar. Vi brukar säga att kulturen förmodat tilltalar många av oss på ett speciellt sätt. Bland passionerade fotografer råder inget undantag. De brittiska öarna erbjuder så mycket att gilla.

När det gäller foto på Irland så beger sig de flesta till den irländska republiken och de västra och de södra delarna. Hedarna och den dramatiska klipporna som störtar ner i atlanten är lockande. Inte minst klassiska Cliffs of Moher.

Men visste du att den norra kusten, som omfattar både den norra delen av republiken Irland och Nordirland, också är en fantastisk plats att fotografera på? Det är en helt annan atmosfär, med fler kustnära motiv och en annan typ av dramatik.

Kusten vid Malin Head på norra Irland är häftig att fotografera.

Det finns så mycket mer att upptäcka och se här utöver de populära platserna Giant Causeway och The Dark Hedges. Kustlinjen är en blandning av svart lava, vit kalksten och turkost vatten. Dessutom finns det enorma stenar och klippor som likt raukar skjuter upp ur havet, vilket ger några riktigt tilltalande kompositioner.

Vi börjar vår rundtur vid Malin Head, Irlands nordligaste punkt, och arbetar oss österut, genom Derry mot Antrims kust via Causeway Coastal Route.

Det är en vacker väg längs östkusten med några fantastiska sevärdheter. En av de mest kända platserna är just Giants Causeway, där basaltformationerna som genom åren har blivit allt mer populärt att fotografera. Skivomslaget till Led Zeppelins Houses of the Holy är fotograferat här. White Rock Beach och Carrick-a-Rede är också riktigt häftiga platser att besöka men många andra kvarstår. Precis om på så många andra platser har vi såklart koll på när tidvattnet kommer in och går ut. Utöver rent säkerhetsmässiga aspekter passar ebb bäst på vissa platser och andra platser passar bäst vid flod.

När vi behöver en paus finns det gott om pubar och hotell att stanna till vid längs vägen. Eller varför inte ta ett break i byn Bushmills, en söt liten by med världens äldsta destilleri från 1608! På vägen ner mot flygplatsen i Belfast finns ett par ytterligare pärlor att besöka längs Atrim.

Foto Magica arrangerar nästa resa till denna del av Irland i februari 2025. Tidpunkten på året är perfekt för denna destination. Dels är det inte så mycket turister, men ljuset i februari är oftast lågt och tempraturen bekväm. Dessutom är det den månad på året med minst regn.

Bilder av: Mattias Sjölund och Bengt Ahlberg





Mattias Sjolund