Inspireras av de gamla mästarna när du återskapar dina minnen.

Stormen ryter, det slår i öronen och du är blöt men lycklig och levande. Det sammanfattar de känslor och intryck jag har när jag står inför all dramatik en storm vid kusten skänker.

Väl hemma behöver jag återskapa ögonblicken med kunskap om ljus och precis som de gamla mästarna behöver även jag mina penslar.

Målning av Gagik Arakelyan

Ljuset och känslan i ovanstående målning samt bland flera andra är ett uttryck vi känner igen. Målaren i detta fall är inte en av de gamla mästarna men använder ett bildspråk vi känner från 1800-talet. En känsla jag verkligen gillar.

Ovan är min ofiltrerade RAW fil. Den skiljer sig inte helt förvånande drastiskt från det ögonblick jag nyss upplevt. Men låt oss analysera den lite.

Himmel

Vi kan tydligt skönja texturer. Dessa vill vi förstärka för att återfå en mer naturlig återgivning av hur det såg ut.

Skuggorna/Svärtan

Jag har underexponerat, till följd har vi alldeles för djupa skuggor där detaljerna döljs.

Vitbalansen

Bilden är ju solklart blå. Vi behöver hitta en mer naturlig vitbalans utan blåstick.

Snabb justering av vitbalansen med “Blend Average” I Photoshop. En manöver i tre steg.

I nästa steg ska vi arbeta med himlen. Det gör vi enklast med en skuggamask så att vi kan jobba fram strukturerna i molnen med en pensel.

Skuggmask - De vita och ljusgråa partierna kan vi påverka med pensel. Vi isolerar sedan himlen från resten som vi råkat målat på. Klippan exempelvis.

Nu när vi återfått himlens ursprungliga kraft är det dags att arbeta med kontrasten. Kontrast i mellantonerna När detta är klart är det dags att ta tillbaka bilden till Lightroom eller motsvarande för de slutliga finjusteringarna. Med olika radiella filter och penslar i Lightroom mörkar jag ner delar och ljusar upp andra och tillför samt drar bort kontrast med andra. Jag städar även upp bilden. Exempelvis sträcken från de fåglar ute vid klippan som fastnat i den något långa exponeringen.

Här börjar bilden bli klar. Något beskuren. Den avgörande skillanden mellan ovan och den tidigare är i huvudsak justeringar i Lightroom. För den uppmärksamma så finns det även en del andra detaljskillnader. Bl.a. vågen i bildens vänsterkant. Den är inmålad från exponeringen efter denna för ytterligare dramatik. Men det väsentliga i arbetet är hur vi vs. rawfilen högst upp i detta inlägg återhämtat såväl ljus som dramatik och den övergripande känslan i bilden.

Ny kurs

Vill du öka din förståelse för hur du arbetar med dina bilder och lära dig mer hur du arbetar med exempelvis färg, ljus och mellantonskontrast i det digitala mörkrummet? Låt oss ge oss ut på en spännande resa med personlig tillväxt och konstnärlig utveckling! Genom att utforska världen av digital framkallning kan du frigöra din kreativa potential och skapa fantastiska visuella mästerverk.

Då flera hörde av sig i samband med den utsålda kursen i januari 2024 så kör vi kursen i digital framkallning en gång till detta år. Det blir den 6 - 7 september med ett identiskt upplägg som i januari. Du hittar all information här

Highlights:

  • Heltäckande arbetsflöde som innefattar såväl Lightroom som Photoshop.

  • Upprepade praktiska övningar för att ta dina bilder till nästa nivå

  • Tips och tricks, vi avslöjar hemligheterna bakom exempelvis att arbeta med kontrast i mellantonerna och kirurgiskt exakta masker

  • Enkelrum med frukost

  • Kurs i modern konferenslokal i centrala Uppsala

Nivå: Du bör behärska grunderna i Lightroom och ha begynnande insikter i Photoshop, ej krav.

Mattias Sjolund