Vad skulle du göra om du visste att du inte kunde misslyckas?

Jag ägnade en del av jullovet åt att titta på serien Dropout som handlar om den idag dömde Elisabeth Holmes. En i grunden mycket målmedveten entreprenör men som kanske var målmedveten av fel anledningar. Storyn innehåller en massa hintar om livet i Palo Alto men även det klimat som råder bland tech bolagen och kapitalet. Oavsett var dessa superentreprenörer står politiskt och vilka värderingar de har så har de alla en sak gemensamt och det är att de är exceptionellt karismatiska och har en förmåga att fängsla sin omgivning. I bland i nästan religösa ordalag.

En av frågeställningarna som återkommer i serien är ovanstående. Den känns utformad för att förmå den som svarar att öppna upp och tänka utanför boxen. Men omedvetet tänker jag så hoppar frågan över ett viktigt steg, den om utveckling, kunskap och mognad. Något som ironiskt träffade Elisabeth Holmes rakt i ansiktet en vacker dag. Alldeles oavsett hur många gånger hon själv ställt frågan och efter att i åratal lurat en hel värld att hon satt på en i närmast unik teknologi så tog sagan slut med förskräckelse.

Hade frågan aldrig föresvävat henne så kanske hon med flera insett att misslyckanden är av godo och att det är misstagen vi lär av. Hade Elisabeth misslyckats eller lärt sig av de tidiga misstagen i sin process hade historien sett helt annorlunda ut. En verklighet som antingen inneburit ett genombrott för miljoner människor eller en verklighet som besparat flera hundra personer miljontals dollar i förskingrade medel.

Man ska ibland vara försiktig med vad man önskar sig helt enkelt och i den kreativa processen har misslyckanden alltid betraktats som något bra, i synnerhet om de sker i ett tidigt skede. Snabbspår till framgång är sällan eller aldrig bra och i de fall det i någon mening skett har många gånger fallet inte dröjt särskilt länge. Oftast drivs också personer som väljer dessa snabbspår av helt andra saker än andra utövare. Där framgång som exempel anses större än passion. I värsta råder total avsaknad av passion och andra väsentliga och mer mjuka värden. Målmedvetenhet av fel anledningar helt enkelt. Skynda långsamt och lär av dina misstag. Nästa gång sitter bilden 🙂

Mattias Sjolund