Vitbalans, en exakt vetenskap.

Vitbalansen och de avskyvärda färgsticken tillhör nog i ärlighetens namn de delar i det fotografiska universum jag sist ägnade någon tankekraft åt.

Man skulle förmodligen kunna surfa genom livet på AWB (automatisk vitbalans) och bara vara sådär perfekt nöjd och glad som man är när man helt utan en susning totalt missat DET!

Vad är Vitbalans?

Det korta svaret är att vitbalansen styr den övergripande färgtempraturen i en bild.

Den faktiska färgtempraturen på ljuset är extremt varierande, så våra ögon justerar hela tiden hur vi uppfattar det.

En kamera uppfattar dock inte ljuset på samma sätt som vi. Det är därför vissa bilder blir väldigt blåa eller exempelvis gula. Det är där vitbalans spelar en roll i fotografering. Vi måste anpassa det utifrån ljuset som omger oss.

Ta inomhusfotografering som ett exempel. Vi går ju inte omkring och reagerar på att ljuset är gult eller till och med tangerar orange hemma. Men det plockar kameran upp som vi vet.

Jag kastar redan här in en annan term, Kelvin (något vi sannolikt läste om i fysiken och sedan glömde bort). Ljus och dess olika temperaturer uttrycks i Kelvin där 4000-4500 är neutralt vitt. 10000 är kallt och 2000 är varmt.

Låt oss inte bli allt för långdragna i detta inlägg. Vill du nörda ner dig i ämnet riktigt djupt så finns det annan litteratur men en liten sak kan vara värd att nämna.

Som så mycket annat inom foto så är saker och ting lite bakvända. För om du exempelvis (som jag) skulle få för dig att fasta Kelvinvärden är bästa metod att fotografera med så skulle ju en bild på 7000K vara exceptionellt mycket kallare än en bild tagen på 2000K (se ovan). Eller hur?

Nix!!! Kameran använder motsatt färgtemperatur för att kompensera för omgivningen så vill du ha varmare ton i din bild så ska du skruva upp (inte ned) ditt Kelvinvärde.

Att fota i fast Kelvinvärde.

"Det spelar ingen roll vilken vitbalans jag fotograferar i eftersom jag fotar i RAW"

Ovanstående citat är helt sant men mitt bästa tips är att hitta ett Kelvinvärde du tycker fungerar i nio fall av tio. För egen del är det 4800K.

Då jag föredrar att börja lite kallt (snare än lite för varmt)alldeles oavsett om jag kan justera i efterhand eller inte så är 4800K i mitt tycke en god start.

Jag ska erkänna att jag experimenterat minimalt men en slutsats jag är bergsäker på är att jag tycker det är svårare att återfå "rätt" känsla i en varm bild än en kall.

Väl framme

När du nu kommer hem efter ditt äventyr och digitalt ska framkalla dina bilder så når vi även nästa kritiska punkt inom detta område, att få rätt vitbalans och "rätt" känsla i bilden. Det sistnämnda "rätt" är ju högst subjektivt medans det första är mer vetenskapligt exakt.

Vi börjar med det första. I exempelvis baspanelen i Lightroom sitter ju tempraturreglaget och det närmast underliggande som heter Tint, åtminstone i den engelska versionen. Det första reglaget pendlar mellan varmt och kallt/gult och blått det andra mellan purpur och grönt.

Bägge dessa, i rätt position (som såklart varierar beroende på ljuset bilden togs i), ger dig en korrekt vitbalans utan att tangera en vare sig för kall eller för varm bild.

Ett såklart ofta ganska svårt uppdrag. Om du därtill kastar in möjligheten till att du inte är 100% säker på om din skärm är rätt kalibrerad i ekvationen så är ditt uppdrag omöjligt.

"Pipetten"

Till vänster om dessa reglage sitter ett verktyg, en pipett. Är det den heliga gralen?

Kanske! Du behöver dock hitta en pixel i din bild som är så nära "50% grå" (mellangrå) det bara går och det är ju långt ifrån säkert att du ens hittar en sådan.

Men börja med att titta på histogrammet. Om du i den högra delen ser ett exempelvis blått eller gult färgområde så har du ett så kallat stick. En tråkig konsekvens av fel vitbalans och som lägger sig som en blöt filt över hela bilden.

"Blend Average"

Detta är den enda metodik jag säkert vet fungerar för att nå perfekt vitbalans i bilden. Och det är fantastiskt enkelt.

1. Öppna bilden i Photoshop

2. Duplicera lagret med bilden så att du nu har två bilder ovanpå varandra

3. Välj det övre lagret, välj sedan i menyn Filter - Oskärpa - Genomsnitt

4. Det övre lagret har nu fått en färg (är den grå kan du stänga ner, du har inget färgstick)

5. Är den allt annat än grå så väljer du i nästa steg justeringslager Kurva

6. Till vänster i verktyget sitter 3 Pipetter. Välj den mellersta.

7. Klicka varsomhelt på bilden

8. Den växlar mot grått.

9. Ta bort mellersta lagret, Slå ihop bilden och spara.

10. Du har nu en bild med perfekt vitbalans utan stick

Mattias Sjolund