Finns det ett värde i orginalitet?
Sant eller ej så lär Charles H Duell år 1899 bett president William McKinley att lägga ner det amerikanska patentverket med förevändningen att "allt som går att uppfinna är redan uppfunnet”.
Den amerikanska fotografen Minor White (1908-1976) sa i boken Interviews with Master Photographers år 1976 att där vi nu befinner oss i fotografiets historia i dag har allt gjorts, allt nytt har redan skapats.
Idag, drygt fyrtio år senare, verkar idén om att allt inom fotografi var gjort år 1976 säkert lika kortsiktigt som om det då förkunnats att allt år 1936 redan gjorts. Vi har av naturliga skäl svårt att se framåt, till och med svårigheter med perspektivet här och nu. Att däremot analysera vad som hänt bakåt i tiden har vi sällan några problem med.
Vi kan, inte minst på grund av stora volymer av bilder, se foton som mer eller mindre ser ut som andras. Bilder som i sak lika gärna kunde vara tagna på 1950-talet. Mästare som Ansel Adams, Edward Weston, Paul Strand, Imogen Cuningham och ovan nämnda Minor White kopieras, omedvetet eller ej, i lika stor utsträckning som moderna klassiker skapade av Alex Noriega, Hans Strand, Guy Tal och exempelvis Sarah Marino plagieras. Moderna mästare influeras av klassikerna, i vår generation influeras vi av de moderna mästarna och dess föregångare.
Att förvänta oss att hitta eller skapa originella verk helt befriade från influenser är väl knappast realistiskt om inte direkt omöjligt.
Oscar Wilde har sagt (fritt översatt) att imitation är "den uppriktigaste formen av smicker som en medelmåtta kan ge till sin mästare" Om Wilde har har rätt skulle man kunna påstå att fotografer i större utsträckning än andra konstnärer ”smickrar” varandra mer än någon annan grupp.
Bilder som helt eller i del är kända upprepningar av de som gjorts av andra, är enligt Guy Tal, inte bara gjorda med ett minimum av självinsikt och kritiskt tänkande utan tillskrivs även sällan någon annan än den som tagit den aktuella bilden.
Vidare resonerar Guy Tal att det är svårt att föreställa sig något liknande med kopior av Van Gogh. Inom popmusiken är covers vardagsmat men ingen artist skulle sannolikt tas på allvar om hen försökte hävda dem som original och inte kreditera originalkompositören/artisten.
Bortsett från alla överväganden om konst och värde, visar studier att kreativitet och kreativa uttryck är starkt korrelerat med tillstånd av lycka och tillfredsställelse. Andra studier tyder på att produktionen av kreativt arbete påverkar det välbefinnandet. Originellt eller inte så är något ”eget” med andra ord bra för alla.
Guy Tal avslutar, Jag tror att kreativitet och originalitet är viktigt, inte som en förutsättning för huruvida det är konst eller ej utan snarare för att höja den känslomässiga och intellektuella upplevelsen hos den som gör bilden och skapar konsten.