När blir en bild en bild?

Många om inte de flesta av de entusiaster jag träffar investerar i sin hobby. Kanske är passion ett bättre epitet men alldeles oavsett så är det tydligt att det är något som prioriteras och något man gärna lägger en del tid på.

Det behöver absolut inte handla om att ha de senaste grejorna eller den dyraste tekniken, utan snarare om vilken plats passionen tar i ens liv och hur viktig den är för många.

Men när vi ändå snuddat vid den ekonomiska aspekten låt oss titta närmare på den. Utrustning för allt från 20 000 (lågt räknat) och uppåt med stativ och allt inräknat. Utbildningar, semesterdagar och kanske resor därtill så adderar det. Låt oss hålla den tanken en stund...

Vad är en bild? Är bilden det som lagras på kamerans minneskort eller blir det en bild först i det ögonblick du framkallat den? Kanske blir det en bild först när du fysiskt kan ta på den och känna den mellan dina fingrar?

Jag tycker det är en intressant frågeställning, måhända blir svaret lite olika beroende på vem du frågar men fundera gärna på hur fräscht det sociala mediet känns 2023, såhär 15 år efter facebooks födelse?

Är det din andemening att dessa plattformar ska vara ändpunkten av ditt fotograferande och ska deras begränsningar definiera dig som fotograf?

Bild är för mig ett levande media och något ganska delikat. Något jag med andra ord handskas ganska varsamt med. Bildens öde bör inte förseglas och kategoriskt innebära ett liv på en hårdisk någonstans utan bör vara något levande. Något som i ordets rätta bemärkelse ska ut i ljuset och kanske till och med upp på en vägg.

Med tanke på all tid vi lägger ner på vår passion och hur mycket vi investerar i den så kan det väl inte vara meningen att frukten av vårt hårda arbete ska begränsas till en bildyta som inte sällan bara är några centimeter bred och något som slentriant konsumeras över en kopp kaffe.

Mattias Sjolund