Fotografisk Separatism

Man skulle kunna hävda att fotografiska separatister är personer som stöder separationen av ett visst objekt från en bakgrund på grundval av god smak.

Eller om vi väljer att bli lite allvarliga, separation av objekt är en nödvändighet för att skilja objekt från mängden, för att renodla kompositionen och för att din bild ska kommunicera tydligt med mottagaren.

Separation kan ske med exempelvis bländarval, ljus, färg, atmosfär och kontrast eller en kombination av en eller flera av dessa beståndsdelar.

Jag skulle vilja framföra att detta främst är tillämpligt på mer tajtare utsnitt och inte i samma utsträckning på klassiska landskap med vidvinkel. Även om det även där såklart är viktigt med exempelvis ljus och rätt typ av ljus på rätt ställen med mera.

Bländarval

Med ett 20-tal meter till ditt objekt och ett visst avstånd mellan objektet och det bakomliggande får du en fin separation med en lite större bländare på en tele zoom. Men pass på så det inte bara blir smet av bakgrunden. Här brukar jag föredra och även envist förorda bländare 5,6. En lagom avvägning tycker jag, men experimentera gärna själv och se vad du gillar. I det mer klassiska vidvinkelutsnittet föredrar jag snarare genomgående skärpa varpå separation med bländare inte är aktuellt för mig.

Ljus (bild ovan)

Om du exempelvis isolerat ditt objekt i ett tajt utsnitt med exempelvis ett tele så kan just ljus göra hela skillnaden. I ovanstående exempel är separationen total, även här använde jag en större bländare. Exponeringen ställs för ljuset vilket bidrar till att skuggorna och svärtan blir fint mättade.

Färg (bild ovan)

Hade denna bild varit svart-vit så hade objektet riskerat flyta ihop med den väldigt närliggande bakgrunden. I denna situation kan vi inte förlita oss enbart på stor bländare. Men tack vare den intensiva oreanga färgen på det lilla trädet så står det ut fint mot bakgrunden. Vars färgskala jag även dämpat för ökad tydlighet.

Atmosfär

Det är inte för inte som dimma brukar kallas fotografens bästa vän. Men även intensivt regn och snöfall kan skapa likvärdig och inte sällan fantastisk separation. Oavsett så ger det bra separation men även en väldigt snygg separation, i synnerhet då den ofta är mjuk i övergångarna från det närliggande och vidare in i bilden. En typ av övergång som är omöjlig att reproducera skulle jag hävda.

Kontrast

Här får vi oftast hjälpa naturen på traven genom att "måla" in kontrast i förgrunden och/eller på objektet och göra det motsatta i bakgrunden, mao pensla och dra ur kontrast så får vi en illusion om separation. Jag brukar använda negativ "ta bort dis" för bakgrunden i Lightroom exempelvis.

På tal om temat så avslutar jag med en bild från igår morse där jag när bilden togs men även vid framkallningen just hade separation som bärande idé. Se framförallt hur den bakomliggande slänten i skugga är kallare med låg kontrast. Den skuggiga bergssidan närmast är också kall men med hög kontrast. Allt annat värms fint upp av solens första ljus. Kallt/varmt samt hög resp. låg kontrast. Sammantaget blir resultatet en bild med både djup och en känsla som för minnena till det klassiska landskapsmåleriet.

Mattias Sjolund