Köp inte presets för böveln!

Jag har nog all anledning att förvänta mig en halv storm av ilskna mail från kollegor och vänner runt om i världen som till del lever på att sälja presets till, i första hand, Lightroom och liknande mjukvara.

Vad är det?

En preset skulle, om du kunde köpa en till badrummet, med en knapptryckning göra dig ganska rivig.

Vid en första anblick skjuter wow faktorn genom taket samtidigt som hakan bokstavligt slår i golvet. Men efter en stund och vid en närmare okulär inspektion så håller det inte riktigt, spegelbilden krackelerar. Kanske så motsvarar inte den lila tonen din annars ganska rödlätta hårfärg och mättnaden i färgen på jackan ser ju egentligen inte klok ut för att inte tala om den kraftiga kajalen.

Så, presets faller lite på eget grepp. Precis som i exemplet ovan så finns det inte en quick fix för alla bilder då alla bilder, precis som vi människor, i all väsentligt är olika. Inte minst vad det gäller ljus och färgsammansättning. Att därför påstå att man får "Award winning photography results" om man betalar 34 USD (för något som påstås ha kostat 336 dollar) är inget annat än en klassisk scam. Det fungerar inte!

Finns det något vettigt med presets?

Absolut. När du fotat 756 bilder på brudparet och snabbt vill ha en speciell "look" på alla bilder så går det onekligen fort att fixa. Men den där looken är kort och gott riktigt billig och kanske något jag skulle ha allvarsamma funderingar kring huruvida jag vill besudla mina hårt förvärvade landskapsbilder med.

Det finns inga genvägar till snygga och personliga uttryck, det handlar om repetition och om att lära sig verktygen. Från grunden och upp, precis som med allting annat.

Mattias Sjolund