Biffen eller bilen?

Det kan ibland kännas svårt att skriva om något som vid en första anblick i jämförelse är lättviktigt. I synnerhet när nyhetsflödet dag efter annan larmar om än det ena än det andra. Någon konstaterade nyligen att vi hoppade över det där glada 20-talet vi vart lovade efter pandemin och i stället vart kastade rakt in i 30-talet. Nu vet jag att den liknelsen haltar på fler än ett sätt men sedan den 24 februari är det som vid en första anblick gått speciellt bra för mänskligheten.

Men oro inför framtiden kan även tjäna till att påminna oss om vikten av att uppskatta vår makalösa natur, de möjligheter vi får att få uppleva den, livet självt och visdomen om att inte ta något för givet.

Att ha närhet till tillfredställande naturupplevelser tror jag för egen del kommer spela en allt större roll och till hösten går flyttlasset närmare naturen.

Sammanfattningsvis så vill jag nog för egen del hävda att det som är viktigt kanske behöver prioriteras ännu mer i stunder av turbulens och att det extravaganta kanske får stå tillbaka till förmån för det som betyder något för mig som fotograf, att få uppleva, interagera med och skapa i landskapet. Självklart går det mest basala först men förutsatt att mitt utrymme därefter tillåter så är det ett relativt enkelt val, en slags motsvarighet till biffen eller bilen, en frågeställning som jag tror myntades runt 2007.

Ett bra exempel på detta är min och mitt sällskaps spontana tur till Knuthöjdsmossen för ett par veckor sedan. Min längtan dit har varit minst sagt påtaglig de senaste månaderna. Drivet att få uppleva mossen en försommarmorgon har varit stor. Väl där är det, som så ofta, underbart och känslan i magen sitter kvar lång tid efteråt. Och just den känslan och den energin kan få mig att uppleva både ett slags lugn och en lycka men även en boost som tar mig igenom både små och lite större utmaningar i vardagen.

Och det är detta det handlar om, att fylla på med energi där du får den, för den är så pass viktig för vår mentala hälsa, vårt välmående och vår styrka. Ställen som Playa de Silencio, Skagsanden och Knuthöjden är tre exempel på platser som ger mig dessa kickar. Det finns en massa fler att upptäcka, vissa runt hörnet andra lite längre bort och få saker kommer att hålla mig därifrån.

Knuthöjden, juni 2022

Mattias Sjolund