Det är turen som gör fotografen

Tänkte inleda veckan med en del visdomar En talangfull skidåkare vid namn Ingmar Stenmark sa att desto mer jag tränar, desto mer tur har jag. Och det är så klart sant, det man gör mycket, det blir man bra på. En av Sveriges mest framstående låtskrivare genom tiderna, Martin Sandberg, a.k.a. Max Martin, har angivit tre anledningar till sin framgång. Tur, tajming och talang. 

Jag är benägen att hålla med både Stenmark och Sandberg. Talangen som vi erhåller genom hård träning måste finnas i grunden, tajmingen kan vi som fotografer tursamt till del kontrollera men allt annat ligger utanför vår kontroll. 

WebMSJ_2011_74_DSC_0482_Oak in Fall.jpg

Så vi behöver en hel del tur. Turen blir på något sätt, givet att talangen och tajmingen finns, avgörande. För sannolikheten att det ska vara exakt dom förhållandena vi hoppas på när vi väl befinner oss vid det den där magiska kompositionen är ju trotts allt minimal. 

Jag anser mig själv vara lite otursförföljd. Eller egentligen inte, då jag ofta söker annat än dom där episka solnedgångarna. Gillar mest gråväder, blåst och gärna dimma i lagom mängd framför de mest tårdrypande solnedgångarna. Men så händer det ju trotts allt att man står där vid havet och tänker att det vore rätt sweet med en klassik solnedgång. Alla förutsättningar finns. Men så inträffar alltid något, inte sällan en molnbank som fullständigt dödar alla möjligheter till en scen. Så därav har jag inte en enda fil med detta scenario bland mina egna personliga favoriter. 

Jag har tidigare pratat om att ha ett mind set som en enarmad bandit, det vill säga du önskar tre körsbär men du får ett päron och två bananer. Det är Hans Strand som brukar använda sig av denna liknelse. Vad gör du då? Går du hem och surar eller är du kreativ och gör något bra av den rådande situationen? Detta är ett användbart verktyg när turen saknas. 

Men vi behöver som sagt oftast en hel del tur i vår valda profession/hobby och det är i min mening  omständigheterna som gör bilden till största del, för vi kan vara hur skickliga som helst, men vi producerar bara bra bilder då både turen, tajmingen och talangen samspelar. Plockar du bort en av dessa tre komponenter så rasar korthuset samman.

Mattias Sjolund