Varför i hela friden köper man en drönare?

Jag har mycket att släpa på när jag är ute och fotar, har i och för sig aldrig vägt den där kameraväskan men jag gissar att den väger drygt 20kg, inkl stativet. Det är mer än nog, ska man dessutom ladda på med några liter vatten, ett gasolkök, tält etc. Ja då blir det ganska snabbt mycket mer att konka runt på. 

När jag väl fotar så brukar jag vara fullt sysselsatt med att göra just det. Fota alltså. Söka kompositioner och ljus. Montera upp kameran, ställa exponeringen och ta bilden. 

Så jag har varken tiden att fokusera på något annat eller orken att släpa på fler grejor, så varför i hela friden ska man köpa en drönare?

Jo det ska jag tala om. Jag har under en längre tid haft en vilja att utveckla mitt perspektiv och min möjlighet att fotografera på ett för mig nytt sätt. Möjligheterna med att kunna fota samma scen som tidigare fast 10 meter upp eller varför inte 100 meter ovanifrån öppnar upp för helt nya möjligheter.   

Jag är ingalunda den förste att upptäcka dessa fördelar men knappast heller den siste att köpa en drönare. Jag har varit kittlad av tanken en längre tid men hela tiden haft detta med vikt för ögonen tills jag insåg att jag inte kan låta min totala packvikt hindra min kreativitet och lust att skapa. Jag får väl helt enkelt lämna något annat hemma om det nödvändigtvis kommer till det. Man behöver ju inte släpa med sig alla gluggar varje gång. 

Sen ska det ju även sägas att dessa konsumentdrönare blivit otroligt bra, den jag köpt kommer kittad med Hasselbladsoptik och 20 mp sensor. Det räcker mycket långt. Så nu återstår bara att lära sig flyga den sen så…


Mattias Sjolund