Att vara eller inte vara

Jag har dom senaste dagarna funderat kring ett antal framtidsscenarier då det på ett antal platser dels uppmärksammats att försäljningen av systemkameror tappar rejält samtidigt som frågeställningen vad som händer med yrkesfotografen när fler och fler fotar kommit till ytan. Det finns en tydlig korrelation här och jag tänkte här nedan kort återge några av mina reflektioner. 

Förr livnärde sig Canon och Nikon samt övriga varumärken på små kompaktkameror, det var bulken, rena volymprodukter. Som grädde på moset fanns försäljningen av så kallade systemkameror. I dag kvarstår, tack vare mobilens intåg på marknaden, i princip bara den senare kategorin och det är i det närmaste kälkbacke med en allt tilltagande lutning rakt ner i dalen vi ser. Marknadsledande Canon rapporterade exempelvis ett tapp på 20% i försäljningen för första kvartalet 2019 och dom tror för övrigt att försäljningen av systemkameror kommer att halveras inom de närmaste 24 månaderna enl. Peta Pixel.

Lite förargligt måste det ju därför vara för dessa företag att dom, tack vare dom allt mer avancerade mobilerna, helt tappat greppet om försäljningen av kameror till den breda massan (deras inkomstbas) samtidigt som den breda massan i större utsträckning än någonsin tar bilder tack vare den mobila teknologi.

När en kompis till mig hörde av sig i våras så frågade han om han lika gärna kunde gå och köpa en telefon med riktigt bra kamera i stället för att rusta upp en systemkamera med några år på nacken han precis fått så vart min motfråga om han var intresserad av att lära sig fotografera eller bara knäppa bilder?

Häri ligger nämligen svaret på många av dom frågeställningar som kommer upp av ovanstående försäljningsstatistik mm. Apple har som exempel i kombination med Instagram givit en stor del av världen möjlighet att knäppa bilder un mas. Utan vare sig insikter eller kunskaper kan alla bli superstars med tiotusentals följare. Snabba filter och avancerade algoritmer hjälper oss på vägen att publicera bilder. Vissa snygga, inte alltid originella eller ens speciellt bra men alla kan till skillnad från förr få till en solnedgång med lite punch. 

Men detta är ju väsenskilt från att fotografera. För är du intresserad av att fotografera så har du ett annat mind-set. Du knäpper inte bara av, åtminstone inte utan att du arbetat med kompositionen och som ett minimum ser du till att horisontlinjen är rak. Du gillar att arbeta med den kreativa delen av din hjärna och söker efter nya motiv. Oberoende av vilket verktyg du har i händerna är detta särskiljande drag från den breda massan. 

Ett annat särskiljande drag handlar ju inte sällan om val av verktyg. Det spelar liksom ingen roll hur många megapixel våra mobilkameror är packade med. Med dess fysiska begränsningar är sensorerna i våra telefoner 19 ggr mindre än dom i våra vanliga moderna systemkameror. Jämför du med Nikon 850 och liknande är det 50ggr skillnad Det innebär klara fysikaliska begränsningar att någonsin kunna erhålla ett godtagbart dynamiskt omfång med en mobil. Våra mobiler är även fortsatt dåliga i situationer med begränsat ljus. Något en enkel instegkamera typ Nikon 5600 idag klarar briljant. En annan begränsing, även den fysikalisk, är optiken. Få om någon vill häkta på en kvalitetsglugg på sin mobil, det skulle ju om inte annat motverka hela idén om mobilitet. 

Så min första slutsats är att även om dom stora kameratillverkarna tappat greppet om den breda konsumentbasen de senaste decenniet så borde en stabilisering ske då fler än någonsin fotar och det totala antalet som tack vare sin nyfunna lust/talang att fota och som på sikt köper en systemkamera borde innebära en tillräckligt attraktiv volym av köpare för att fortsätta utveckla nya modeller. Med andra ord bör kameratillverkarna hitta en by balans framgent. 

Vad det gäller så kallade yrkesfotografer och vad som händer med det yrket framgent så är det väl helt enkelt så att konkurrensen ökat enormt men dom bästa kommer fortsatt vara efterfrågade. Både vad det avser redaktionellt material men även konstnärligt. Ingen blir ju golfproffs bara för att dom råkar har en klubba i fickan 😬.

Mattias Sjolund