I mitt rätta element skapar jag bäst

Det kan så klart vara fantastiskt ute på bakgården, i parken runt hörnet eller vid sjön en bit bort och jag har verkligen dom senaste åren propagerat för och fortsätter att leva efter devisen att det är viktigt att hitta motiven även i närliggande miljöer och kanske inte alltid söka sig till ikonerna, dom som alla redan fotat som exempelvis på Island eller i Skottland eller rent allmänt alltid åka bort bara för att fota. Men det finns en aspekt jag tidigare ej kommit att tänka på, det rätta elementet (i brist på ett bättre ord) eller kanske dom rätta komponenterna. 

Träd och vatten är mina främsta, för någon annan är det blommor eller ekorrar. Dessa kall går inte att ersätta lättvindigt, jag behöver dom för att se och skapa och när jag befinner mig bland dom så tar jag, enligt mig själv, mina bästa bilder och jag tror inte det är en slump. 

Jag söker konstant både i min närhet och på andra platser efter det där speciella trädet(en), vattnet eller varför inte en kombination av dom två.

Det är dessa företeelser som tillsammans med ljuset är loket i min kreativitet. Jag hade exempelvis en makalös upplevelse i en skog på Mallorca för några dagar sedan. Aleppotallar i massor som tillsammans bildade mörka pelarsalar. Eller varför inte en ek i snöstorm eller bokskogen om våren.

Aleppotallar, Mallorca 2019

Aleppotallar, Mallorca 2019

Att söka sig till platser, både när och fjärran, som innehåller dom komponenter som får oss att må bra, får oss att se och vilja skapa är oerhört viktigt för den kreativa processen och den uppländska slätten räcker inte alltid till. Så är det. 

Detta leder mig osökt in på ett annat spår i den konstanta diskussionen om prylar på diverse FB forum. Investera i inspiration först och främst. Om det behövs vill säga. Självklart ska du ha dom prylar du behöver och ekonomiskt mäktar med men att investera i inspiration är långt mycket viktigare. För vem har glädje av en superexklusiv kamera om du aldrig kan fotografera det som driver dig framåt?

Det finns såklart undantag, personer som bor på Lofoten eller har trädgården full av ekorrar och har en fin kamera därtill men för dom flesta av oss är det ett val vi behöver göra och då tycker jag inspirationen är mer värd att satsa på. 

Om du har fler frågor kring detta eller andra relaterade ämnen är du välkommen att maila mig på info@fotomagica.net

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 



Mattias Sjolund