Nu flyttar vi fokus.

Med bakrund av att Earth Day precis varit och några vänner samma dag lanserade Nature First -The Alliance for Responsible Nature Photography så tänkte jag lyfta ett par saker vi alla borde ta i beaktande. I grunden handlar det om att visa respekt. Något de flesta av oss inte har något problem med inför andra människor men förvånansvärt många har när det gäller naturen. 

Copyright: Nature First

Copyright: Nature First

För att exemplifiera vad detta handlar om tänkte jag inleda med ett fenomen i Kalifornien som kallas Super Bloom. Det äger rum i mars månad varje år och är ett naturens fyrverkeri med vackra vildblommor i hundratusentals. 

Ett händelseförlopp för att sätta tummen på hur det kan gå till. En influencer/fotograf med 300 000 följare tog en bild med två modeller mitt i i ett fält av vildblommor i Kalifornien (kan inte visa bilden pga upphovsrättsliga skäl). Den har på fem veckor fått 27 850 lajks. Bilden genererade i sin tur att ytterligare bilder togs och resultatet av hajpen på Instagram var enligt Los Angeles Magazine att hundratals människor klättrade om kring och krossade känsliga växter, förstörde upplevelsen för alla andra samt en del av ekosystemet.

Men det gäller ju inte enbart fenomenet i Kalifornien. Över hela världen ser vi den växande effekten av fotografi och sociala medier i kombination. Blommande solrosfält drabbas av tiotusentals människor, jordbrukare som får sina fält förstörda och tidigare okända vattenfall som fyller hajpade Instagramkonton, som i sin tur drar tusentals besökare till dessa en gång orörda platser är andra högst olyckliga effekter som vi gemensamt kan ändra på.

Copyright: Nature First

Copyright: Nature First

Nature First har för oss som gillar att fotografera ute i naturen tagit fram sju principer, samtliga angivna nedan och översatta av mig.

  1. Prioritera naturens välbefinnande framför ditt eget fotograferande

  2. Skaffa nödvändig kunskap om de platser du ska besöka och fotografera

  3. Innan du vidtar en åtgärd, fundera över konsekvenserna. Både kort och långsiktiga.

  4. Var betänksam innan du delar platsinformation om en specifik plats

  5. Se till att du har vetskap om vilka regler och begränsningar som finns i området du rör dig i.

  6. Följ alltid Leave No Trace (lnt.org) principer

  7. Sprid och utbilda andra om vikten av dessa principer

Vad som står ovan kan ju uppfattas som självklart men faktum är att vi (som ett kollektiv) alltmer blir en belastning för de vackra omgivningar som vi älskar att avbilda och att vi som individer behöver ta ett ansvar att föra dessa sju principer (läs självklarheter) vidare. 

Vår svenska natur är ännu inte så drabbad i dessa sammanhang, åtminstone inte om vi jämför med andra närliggande länder som Island och Norge. Men det finns absolut inget som talar för att det kommer förbli så. Våra norra regioner med sitt norrsken är mycket populära alternativ till det överexploaterade Lofoten och det kan vända mycket fort.

Söderåsen och Knuthöjdsmossen är två andra exempel, dom är redan mycket välbesökta fotodestinationer som snabbt kan bli förstörda om en enda bild får en stor viral spridning. För det är i omvärldens ögon exotiska platser väl värda en extra tur men såklart även lika känsliga och skulle tusentals människor helt plötsligt börja klampa om kring vid Knuthöjdsmossen under några veckor så skulle saker rätt snabbt förändras till det sämre. Alla kommer väl i håg den vita älgen.

Utöver konventionell klimatkompensation tillämpar jag inom Foto Magica noggrann tillsyn av den natur jag befinner mig i samt att mitt avtryck där ska vara i det närmaste obefintligt. Jag tror även att dom som deltar på mina fotoresor och workshops bryr sig om miljön. Deltagare uppmanas därför från och med 2019 att proaktivt hjälpas åt att ta rätt på och forsla bort föremål som de hittar och som inte hör hemma i naturen, exempelvis olika plaster och metaller och på så vis också göra skillnad. 

Att enbart applådera initiativet Nature First kommer inte att hjälpa och jag vill därför uppmana dig att som ett första steg sajna upp dig som medlem här: https://www.naturefirstphotography.org/join. I steg två hoppas jag att du framgent har dom sju principerna i bakhuvudet samt hjälper andra att inse värdet utav dem.

Om du gillar att fota i naturen så vill jag be dig att i någon form föra detta budskap vidare. Antingen genom att dela detta inlägg eller på annat sätt dela själva kärnan i budskapet. 

Mattias Sjolund