En väg för att hitta din personliga stil.

Att hitta sin personliga stil och egna konstnärliga uttryck är i regel sista anhalten på en ganska lång resa som börjar med att du skaffar en kamera och tycker det är kul.


Kopiera mästarna

Många av oss börjar i denna ände. Vi blir influerade och hittar vår stil genom andras kreativitet. Det är i min mening en utmärkt avfyrningsramp att starta på. Genom andras arbeten hittar vi en genre och en stil som passar oss. Det börjar kanske med en grövre selektion som gatufoto, landskapsfoto mm. Därefter förfinas vår smak och vi landar i en underordnad genre som passar oss. Här hittar vi snart en eller flera förebilder och vill gärna få våra bilder att se ut som deras. 

Vi fotar ikoner

Fotovärldens ikoner är ju skapade av dessa mästare och förebilder. Någon tog den första kända bilden på Taj Mahal 1858. Senast för någon minut sedan togs en till. Dom är i princip identiska. Bara på instagram finns 1,1 miljoner bilder taggade med #tajmahal.

Inom landskapsfoto ser vi samma tendens. Någon gång för en massa år sedan togs den första idag ikoniska bilden av vattenfallet med Kirkufjell i bakgrunden. Bara under denna sommar kommer säkert ytterligare 100 000 bilder tas på exakt samma motiv med samma komposition. 

Och nedan ytterligare ett exempel, originalet som kopierats 1000-talet gånger.

Copyright Ansel Adams

Copyright Ansel Adams

Men detta är en del av vår utveckling, det är något bra och något flera behöver gå igenom för att på sikt, i bästa fall, hitta sin personliga stil och egna konstnärliga uttryck.  

Det dock flera av oss efter en stund upptäcker är att det inte är speciellt stimulerande att bara fota ikoner. Om man testat ett par gånger så brukar en rad insikter komma krypande. Det boostar möjligtvis egot en kortare stund men våra kreativa hjärnor får helt enkelt inte maximal utdelning av att bara göra det andra redan gjort.

Vad definierar ett eget uttryck?

Det är framförallt tre saker som ligger till grund för ditt konstnärliga uttryck inom foto. Dessa är motiv, komposition och post process. 

Motivet är ju som bekant det centrala. Och vad som är ett bra motiv är ju som det brukar heta i betraktarens öga. Det vill säga det du eller någon annan uppfattar som coolt eller exempelvis behagligt. 

Ovanstående bilder på The Tetons och Snake River är ju en kombo av alla tre, där Tetons är motivet och Snake River (förgrunden som leder in i motivet) utgör ett bärande element i kompositionen. Ansel Adams har ju senare i mörkrummet gjort ett föredömligt post processarbete. J

Att hitta egna motiv och kompositioner

Den svårare delen av resan börjar när du kommit dit att du söker egna motiv och kompositioner. Men det är även i mitt tycke den roligare delen. Det bör även sägas att vi även i denna del av processen förmodligen fortsätter att influeras av förebilder.

Förebilderna må ha förändrats och bytts ut mot nya men jag tror exempelvis inte att jag tagit en enda bild till dags datum, även om motivet är nytt, som kan tituleras ”a worlds first”. Jag menar även om sjön jag fotar aldrig tidigare avbildats just med min komposition så påminner den säkert om ett otal förlagor utifrån att jag exempelvis använder mig av klassiska och beprövade kompositioner. Förlagor som mina nuvarande förebilder förmodligen är upphov till.

Men det är betydligt mer stimulerande än att bara kopiera andras motiv och kompositioner rakt av och det är inom landskapsfoto exceptionellt svårt att vara banbrytande. Vi befinner ju oss i en terräng med flera hundra år gamla anor långt mycket äldre än kameran och som har sin grund i målningar som är både 200 och 300 år gamla. 

Post processens roll

När du väl hittat ditt motiv och ramat in det med en i ditt (och förhoppningsvis andras) tycke bra komposition så lägger du till sist den sista pusselbiten i det digitala mörkrummet. Val som svartvitt eller färg? Mycket eller lite kontrast? Mycket eller lite färgmättnad? Dodge & Burn? kommer påverka slutresultatet. Flera överväganden och vägval än dessa finns såklart men ni förstår förhoppningsvis vad jag menar. 

Där någonstans, i mixen av dessa tre, hittar du förmodligen till slut ditt konstnärliga uttryck och en egen stil. Min resa i sökandet fortsätter alltjämt och det är nästan hela tiden fantastiskt roligt.

Fotoresor

Jag arrangerar årligen populära fotoresor till olika delar av Sverige och Norge. Vårens resor har varit slutsålda men nu finns det framförallt två spännande möjligheter:

Möt våren på vackra Österlen & Söderåsens Nationalpark 25 & 26 april 2020. Anmälningen till denna är ännu inte öppen men om du är intresserad kan du utan att binda dig anmäla intresse genom att maila mig på msjolund@me.com

Fånga höstens fyrverkeri vid både skog och hav i Färnebofjärdens Nationalpark och Grisslehamn 5 & 6 oktober 2019. För andra året i rad kör vi denna succé.

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. interiör och porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 


Mattias Sjolund