Några dos and don’ts att alltid ha i bakhuvudet

Efter att ha reflekterat över hur ett antal fotografer resonerar kring frågan hur dom närmar sig ett motiv samt vilket tillvägagångssätt dom har när dom väl hittat det så har jag beslutat att skriva ner några för mig viktiga dos and don’ts relaterat till detta.

Optimera för att frigöra din kreativitet

Det mest fundamentala, grunden för hela resonemanget bygger på att vi inte kan kontrollera yttre omständigheter som väder och ljusförhållanden. Att därför ha en i förväg bestämd bild av hur och vad är för mig en solklar kandidat i kategorin don’ts. I synnerhet om du ska bege dig till en plats du inte känner. Varför? Av den enkla anledningen att du mentalt låser dig vid något som inte går att omsätta i praktiken. Mao, du ville ha tre körsbär men du fick ett päron och två bananer. Gör det bästa utifrån rådande omständighet. Den rosaskimrande solnedgången kanske inte infann sig, även om prognosen pekade på det. Du behöver därför vara flexibel och spela med. 

Väl på plats kan du i nio fall av tio ta god tid på dig, gå runt och känn in landskapet. Hitta dina motiv. När du väl hittat dom, bör du ta det fortsatt lugnt. Anledningen till denna uppmaning är att allt för många allt för snabbt häktar på kameran på tripoden vilket inte sällan tycks agera som ett mentalt sänke, m.a.o. vederbörande står sedan fastfrusen vid sin post. Och alldeles oavsett om detta är sant eller ej så kan nog alla hålla med om att vi blir betydligt mindre rörliga med kameran på tripoden. Även detta är därför en kandidat i kategorin don’ts. 

Fråga dig själv vad du vill uppnå!

Om vi tar detta med ND-filter (gråfilter) som exempel. För det första tycks filter många gånger åka på med samma självklarhet som kameran åker upp på stativet. Gångerna du behöver ett gråfilter är betydligt färre än du förmodligen tror. Du kommer väldigt långt med ISO, bländare och slutare. Grunden till valet av dessa komponenter och eventuella filter mm. bör dock alltid grunda sig på vad du vill uppnå. 

Exempelvis: Gör sig scenen bäst med kort eller långt skärpedjup? Om det senare ska du välja vägen med en mindre bländare eller ska du fokus stacka? Ska vågorna över stenarna längst ut i bilden vara frysta eller svepande? Ska den svepande rörelsen ha struktur eller vara utsmetad? Det finns ett pärlband av relevanta frågeställningar.  

Om du har fler frågor kring detta eller andra relaterade ämnen är du välkommen att maila mig på info@fotomagica.net

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks.  

Mattias Sjolund