Kompis med Klonverktyget

Inledningsvis så skulle vi behöva reda ut en sak. Vi måste sluta använda ordet redigera så fort det är läge att göra den minsta åtgärd på en bild. 

Det är nämligen skillnad, skillnad på att justera och redigera. Justeringar av vitbalans, hödagar, vitpunkt, profiljustering, svärta mm är i de flesta fall helt nödvändiga för att våra RAW-filer inte ska se helt platta ut. Dessa åtgärder ska absolut INTE förväxlas med någon som helst typ av manipulation. Att redigera en bild kan man däremot helt hoppa över om man önskar.

Man kan ju även för resonemangets skull dela in redigering i någon typ av skala, från modesta till extrema. Där det senare kanske handlar om att byta ut en himmel eller varför inte klippa in en gullig Lokatt.

Vad som ska få räknas som modest och vad som ska anses vara extremt lämnar jag dock åt var och en att bestämma. Då det handlar om konstnärlig frihet. 

Distraktioner

Distraktioner kan i detta hänseende exempelvis handla om en kvist som stör, eller något annat, ofta ganska litet föremål, som på ett eller annat sätt är i vägen i din komposition. 

Distraktioner som dessa tillhör även i mitt tycke till den modesta kategorin och som är helt ok att lyfta bort. 

Nedanstående bild är ett extremt exempel och framtagen i ett enda syfte, att visa hur kraftfullt detta verktyg är. 


Test av kloningsverktyget

Test av kloningsverktyget

Kloningsverktyget

Med kloningsverktyget kan du ta en ögonblicksbild, en kloning, det vill säga ett visst antal pixlar, från varsomhelst på bilden till varsomhelst på bilden. 

Hur stor del av bilden du kopierar/klonar och flyttar bestäms av storleken på penseln. 

Om du leker med tanken att du har en helt vit bild med ett en svart kvadrat i mitten och så tar du kloningsverktyget och tar ett ”prov” varsomhelst på det vita området och sedan börjar måla i kvadraten så kan det se ut som nertill. 


Demo

Demo

Om du har en sten, som ditt huvudsakliga objekt på en bild och en kvist ”stör” kan du på motsvarande sätt ta ett ”prov” av stenen och börja måla över kvisten. 

I det senare exemplet är dock komplexiteten högre, för du behöver ta hänsyn till textur, nyanser, ljus m.m. för att det inte ska se konstlat ut. 

Några tips

För öppna ytor, där ytan du målar inte angränsar till något annat föremål/objekt (exempel snöklädd markyta jämte en grå sten):

  • Opacitet: 100%

  • Flöde:10-20%

  • Hårdhet: 0%

Vid kanter, där du ska måla kant i kant med något angränsande föremål/objekt

  • Opacitet: 100%

  • Flöde:10-20%

  • Hårdhet: 50-75% 

Hårdheten är skillnaden på dom två ovanstående exemplen, detta för att du ska få en skarpare kant/tydligare avdelare mellan, som i exemplet ovan, den snöklädda markytan och den grå stenen.

Det är även viktigt att du, när du jobbar med kloningsverktyget, zoomar in. Helst ett par hundra procent för att du verkligen ska se vad du gör samt för att undvika oönskade artefakter. När du senare sommar ut kan du justera övergripande detaljer där det kanske ser konstigt ut. Exempel på detta är att du råkat klonat en fläck flera gånger så den repeteras på flera ställen inom det område du klonat till. 

Jag tycker även det hjälper att ytan du klonar från ligger så nära som möjligt ytan du klonar till, allt för att undvika stora skiftningar i exempelvis textur, nyans och/eller ljus.

När du jobbar med distraktionen så välj ny källa flera gånger, det är sällan det fungerar att endast välja källområde en gång. Om det blir fel, kör undo (CTR-z PC/Cmd-z Mac).

Hur du gör!

  1. Välj kloningsverktyget från verktygslådan (ser ut som en stämpel)

    Välj kloningsverktyget, ställ in lagom stor penselstorlek. 

  2. Välj källområde (området du vill klona från) med ALT (PC)/Option (Mac)

    Håll nere passande tangent ovan och klicka på området som du vill klona från. 

  3. Måla / klona bort

    Sedan är det helt enkelt bara att måla över detaljen (kvisten mm) som du vill ha bort från din bild. 

Om du har fler frågor kring detta eller andra relaterade ämnen är du välkommen att maila mig på info@fotomagica.net

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

Mattias Sjolund