Konsten att sälja konst.

Vi har ju redan pratat om detta med att printa sina bilder och hur känslan att se sin bild i tryck i mitt tycke vida överstiger känslan av att se den på en bakbelyst skärm. 

Men att sedan få någon att kanske vilja hänga den på sin vägg är ju ytterligare ett steg på den resan. 

Att sälja bilder har ju överlag blivit svårare och svårare. Det som förr var det naturliga levebrödet för fotografer har bytts ut mot intäkter från workshops och kurser. Och det finns få utövare som säljer bilder så att dom klarar sig enbart på det. 

Haifoss, 2017

Haifoss, 2017

Om att ställa ut

Att ställa ut, att personligen vara närvarande och träffa den potentiella kunden face to face är i mitt tycke klart bästa sätt att få något sålt. Nätet har sina begränsningar, både stort utbud och personers generella misstänksamhet mot nätbedrägerier är två klara hinder. 

Jag började med att ställa ut, ville prova på det och fick mersmak. Det gick helt enkelt till så att jag fick höra talas om ett högst opretentiöst event där en brokig skara utövare inom olika områden skulle stå på en bakgård och sälja sina saker och jag hakade på. Tillströmningen på folk var ganska god och det mest belönande var inte själva säljet utan att få träffa människor och berätta om mina bilder. Att jag dessutom fick sälja en del var liksom grädden på moset. Gött!

Nu när jag kommit en bit längre på min resa så är jag representerad av två gallerier samt att jag har en vägg på en liten designbutik i staden där jag bor. Fortsatt är volymerna som väntat blygsamma men det rullar på. Ställer ut gör jag också, en till två ggr per år. Det är fortsatt superkul att träffa blivande och återkommande kunder. 

Fools & Friends

Precis som för så många andra så hade jag säkert innan jag ställde ut första gången lyckats lura på någon moster en bild, och sannolikt så kommer dina första kunder (om det inte redan skett) tillhöra kategorin fools and friends. En term myntad inom affärslivet, en grupp som i regel utgör unga entreprenörers första kunder. Det vill säga närmaste familjen m.fl. 

När det är dags så är det dags

Vissa saker sker liksom naturligt, som en del av evolutionen. Det är sannolikt att när du väl ställer ut första gången så har du genomgått ett antal inre kriser samt övervägt att lägga ner allt ihop. Det är ju inte helt okomplicerat, ej heller (för dom flesta) helt billigt. Exempelvis ska ett antal motiv väljas ut, printas, ramas in och prissättas. Till detta får du räkna med en känsla av uthängdhet. För det är ju inte sällan ganska privat detta med foto. Vi delar bilder med förtrogna, och vi delar eventuellt på nätet men att publikt hänga något på en vägg kan i jämförelse, åtminstone för mig, liknas vid att springa naken genom stan. Men när det är dags så är det dags, du kommer känna när du är redo. 

Fotografentreprenören

Det kan ju vara viktigt att förstå att dina bilder förmodligen inte säljer sig själva. Dom flesta utav oss behöver även tyvärr iklä oss rollen som stjärnsäljare. Vi behöver prata, vara service minded och vara övertygande. Att sälja bilder är ju egentligen inte något annat än vilken liten affärsrörelse som helst. Du möter kunden på hens planhalva och dina varor jämförs med andras. 

Nu vill jag vara noggrann att poängtera att man kan ställa ut ändå, utan att ha ett mål att sälja, men detta inlägg handlar om konsten att sälja konst och inte enbart ställa ut. 

Att vilja sälja sina bilder är en slags grundförutsättning för att lyckas. Du behöver väga in andra aspekter i urvalsprocessen än dina personliga favoriter. Ett bra sätt har för mig varit att skicka ett av mig gjort urval till ett antal vänner på epost och be dom välja ut sina topp 5 favoriter. På så vis får du åtminstone en indikation på vad andra tycker. Bilder med flest likes p din FB allt IG är en annan måttstock. Jag har exempelvis en bild, inte på långa vägar en personlig favorit men den lajkas något alldeles enormt och har sålt bra. Ett annat sätt som kanske inte faller alla i smaken är att fundera på vad människor köper. Kolla exempelvis Desnio eller Ikea, vilka bilder puffar dom för mest. Sedan kan du ju fundera på om du vill skapa något inom samma genre. 

Vad får det kosta?

Vad något är värt är ju som bekant i betraktarens öga, det är kunden som avgör men jag tycker att en bra tumregel är tre till fyra gånger kostnaden du haft för att ta bilden samt för tryck och eventuell inramning. Om du säljer dig för billigt så riskerar du att cementera en kostnadsbild som är för låg och kan vara svår att bryta sig ur. Om ditt pris är för högt lär du å andra sidan inte sälja så mycket eller någonting alls. Men ytterligare en tumregel är att det är bättre att sälja en bild för 5000 istället för 5000 bilder för en krona styck. Mindre jobb, mer avans. 

Några ytterligare tips på vägen.

  • Leta efter andra att ställa ut med, ni når på så viss enklare en kritisk massa av besökare.

  • Kolla om någon butik i närheten där du bor vill sälja dina bilder. Kom ihåg att dom kanske inte vill köpa dem, men eventuellt kan du ju sälja på komission där butiken får en rättvis del av försäljningspriset.


Om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. interiör och porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

Fotoresa

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till vackra Romsdalen i maj. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

Mattias Sjolund