6 tekniker för att fånga höstens färger

MSJ_2011_74_DSC_0482_Oak in Fall.jpg

Du är, kanske precis som jag, lättad över att den där tjocka, lite oinspirerande grönskan äntligen börjar ge med sig till fördel för lite andra toner. Hösten är, om jag måste välja en årstid, min absoluta favorit. Redan innan jag började fotografera förhöll det sig så, och i dag är det i ännu större utsträckning den årstid jag ser fram emot allra mest. Mer dramatiskt väder, mer dramatiskt ljus och inte minst mer färger. Jag har nedan satt samman lite tips på olika tekniker att använda sig av som ett eventuellt komplement för att ännu bättre tillgodogöra sig hösten.

1 Den första tekniken handlar om att låta solen göra jobbet genom att bakbelysa ditt objekt, det där lövträdet som precis exploderar i en kaskad av toner. Det ger en snygg effekt som du dessutom med en väl tilltagen bländare kan uppnå snygg bokeh på. I mitt fall (bilden nedan som är en exempelbild) hade jag 2,8 som största bländare, men med 1,8 eller 1,4 hade den effekten varit större. 

_MS84799.jpg

2 Använd en bra zoom för att isolera färger och fånga det intima landskap med. Not: En bra zoom är ett lika självklart verktyg som en vidvinkel tycker jag för landskapsfotografering. Jag använder Tamrons 70-200 2,8 G2. En av marknadens absolut skarpaste och snabbaste. Med den får jag möjligheten att tydliggöra detaljerna i landskapet. Men brännvidden är även bra för panoramas av större landskap. Nedanstående är en exempelbild tagen för denna artikel och kanske inte något jag nödvändigtvis skulle hänga på ett galleri. 

_MS84153.jpg

3 Använd kort skärpedjup. Allt behöver inte vara skarpt rakt igenom, oskärpa är snyggt när det används rätt. Och kort skärpedjup, som här med 1,8 (Tamron 35mm. 1,8) sätter fokus på rätt saker samtidigt som bakgrunden denna burriga höstkväll utgör en snygg fond.

_MS63413-Edit.jpg

4. Var kreativ med mörkret. I denna bild har jag använt ljuset från en gatlykta i en i övrigt mörk allé. Löven på marken, tomheten lämnar en viss känsla som jag tycker om. 

MSJ_2016_410_DSC_4924.jpg

5. Dra nytta av det dramatiska ljuset. Nu är det ju inte varje dag vi i detta land får möjlighet att ställas in för sådana här bombastiska scener (nedan). Men oavsett så är sannolikheten stor att du just på hösten får möjlighet att ta del av sådant här eller liknande ljus. Skiftande väder är det bästa fotovädret och efter regn och höststormar så kommer ljuset vara bra. Precis kring att det börjar lätta. Det är förresten ganska intressant att fota under rådande storm också. Kolla dock gärna vindstyrkan innan ni ger er ut, för även om ni står kvar så finns det ju en överhängande risk att både er tri-pod och er dyrköpta klenod far till väders, bokstavligt talat. Bilden är tagen vid Haifoss på Island för ett år sedan.

_MSJ4638-Edit_2.jpg

6. Slutligen, kryp ner på marken och jacka på vidvinkeln. Detta råd gäller ju för alla årstider men kanske hösten har det där lilla extra. Hitta en murken och våt stubbe och några höstlöv, en skön förgrund och rama in allt samman med dom fina höstfärgerna på träden i bakgrunden. Med en brännvidd på 15mm kommer du få med hela motivet. Denna bild finns än så länge bara i mitt huvud men nu åker jag till vackra Aurlandsdalen ett par dagar i jakten på den där stubben och övriga höstmotiv. På återseende. 

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

fotoresa

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till vackra Romsdalen i maj. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

Just nu är det ”boka tidigt” rabatt om ni bokar innan 1 oktober 2018. 

kurs

Från noll till hundra med Lightroom och Photoshop. Jag kör i november en heldagskurs för dig som vill utvecklas i bildbehandling och post process. Läs mer: https://fotomagica.net/kurser-postprocess

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com


Mattias Sjolund