Vilken bländare är bäst för landskapsfotografering?

Om vi tar avstamp i motivet och vad du vill uppnå, som jag brukar vilja göra när jag lär fotografer att förstå exponeringstriangeln och hur man fotar i manuellt läge, så är såklart kunskapen om bländartal superviktig för att få förväntat resultat. Detta gör jag enligt principen, kort skärpedjup= litet f-tal, långt skärpedjup=stort (större) f-tal.

Mer tekniskt är bländaren den ”ring” i linsen som släpper in ljus. Desto större öppning, desto mer ljus. Detta uttrycks bl.a. i F-tal. Större bländare/mer ljus = mindre f-tal. Men det kan vi lämna därhän så länge.

Med samma självklarhet som folk i allmänhet och lite obetänksamt brukar svara mjölk på frågan vad korna dricker så skulle merparten av alla tillfrågade förmodligen svara bländare f/11 om dom fick frågan om vilken som är den optimala bländaren för landskapsfotografering. Och även om det svaret är betydligt mer korrekt än att svara mjölk så är det långt från tillräckligt. 

Långt skärpedjup. f/11 vid 1/3 Sek.

Långt skärpedjup. f/11 vid 1/3 Sek.

Din skarpaste bländare

Låt oss till att börja med prata skärpa, för bländarens storlek påverkar skärpan och skärpedjupet. Låt oss börja med din ”vidöppna” bländare (ditt kortaste skärpedjup/minsta f-tal). Den kanske är 1.4, 2.8 eller exempelvis 3.5. (titta efter på linsen om du inte vet) Här är skärpan generellt god, och något närliggande objekt blir ju väldigt framträdande givet att bakgrunden blir ”suddig”.

Men din skarpaste bländare brukar i regel ligga två till tre HELA bländarsteg över din mest vidöppna bländare. Så för en 2.8 är det bländare 8 eller 11. Motsvarande för en 1.4 är i stället 5.6 eller 8. (Dom hela bländarstegen är: 1.4  2.8  5.6  8  11  16  22).

Och om vi ska börja fundera över det något kompulsiva svaret f/11 så grundar sig det i att du för dom stora vyerna inte sällan vill ha genomgående skärpa. Eller acceptabel genomgående skärpa mer korrekt. Men om du har en lins med största bländare (minsta f-tal) motsvarande 3.5 så tangerar du snarare f/16 än f/11 eller i vart fall någonstans däremellan.

Med andra ord, f/11 är inte en patentlösning, det är ett riktmärke.

Variationer

Det finns heller inget som säger att du inom landskapsfoto måste ha genomgående skärpa. Större bländare som 5.6 (litet f-tal=kort skärpedjup) kan exempelvis ge bra skärpa i förgrunden och ett mer mjukt fokus för bakgrunden vilket kan vara både önskvärt och effektfullt. 

Har du en snygg inramning av exempelvis lövverk mm. kan det också vara en fördel att ha kort skärpedjup. 

Kort skärpedjup. Bländare 2,8 vid 1/1500 sec.

Kort skärpedjup. Bländare 2,8 vid 1/1500 sec.

Bländare 8 vilket ger en liten mjukare bakgrund.

Bländare 8 vilket ger en liten mjukare bakgrund.

Summering

Så länge du inte avser eller behöver använda tekniker som Focus Stacking  för att få ett genomgående fokus/skärpedjup, använd regeln att din skarpaste bländare ligger i häradet kring två till tre fulla stopp över din största bländare. Om du är osäker så testa och jämför.

Men fundera som jag skriver lite inledningsvis vad du vill uppnå och testa gärna flera olika kompositioner och skärpedjup. Genomgående skärpa är inte alltid bäst. I intima landskapsbilder kan det exempelvis vara effektfullt att experimentera med kort skärpedjup. En annan bra tumregel är att skippa allt för stora f-tal (över 16) då dom börjar påverka skärpan kraftigt negativt. Det enda undantaget jag kan upptänka (finns säker fler) är om du vill framkalla så kallade solstjärnor, du har säkert sett bilder där solens strålar kommer långt fram i förgrunden. Då är det bara att ratta in f/22 så voila!. 

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.


fotoresa!

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till Romsdalen i maj. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

Just nu är det boka tidigt rabatt om ni bokar innan 1 oktober 2018. 


kurs

Från noll till hundra med Lightroom och Photoshop. Jag kör i november en heldagskurs för dig som vill utvecklas i bildbehandling och post process. Läs mer: https://fotomagica.net/kurser-postprocess


Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

 

Mattias Sjolund