Din guide till Fotografisk Impressionism

I bland flyter dom upp i bruset, lite udda och drömska bilder med en tydlig känsla av akvarell. Jag har under en tid, parallellt med mitt övriga landskapsfotograferande, arbetat med denna teknik. Främst därför att det ger mig tillfälle, med begränsade möjligheter vad det avser spännande miljöer att fota i och mitt i vardagen mellan jobb och dagishämtning, att fota och skapa.  

Impressions 3 (Tamron 24-70 2,8 G2, NiSi 100mm C-POL, Nikon 850) 10 exponeringar

Impressions 3 (Tamron 24-70 2,8 G2, NiSi 100mm C-POL, Nikon 850) 10 exponeringar

Det finns flera tillvägagångssätt, den approach jag valt och som jag tänker skriva om här kallas ”In Around”, vilket säger mer om vad du gör än vad som kanske först är uppenbart. Det bör även sägas att denna teknik handlar minst lika mycket om post process som att fotografera. Det är liksom där den skapande processen äger rum. 

För det första så behöver du välja ett objekt som (i så stor utsträckning som möjligt) är visuellt frikopplat från det omkringliggande. Där ett träd på en äng, eller krukväxt på ett bord är önskvärda exempel om än inte alltid något du kan åstadkomma. 

För det andra, välj din grundkomposition. När du är klar så kolla av på ett ungefär var ditt huvudsakliga objekt är placerat i förhållande till dom yttre ramarna, det vill säga både på höjden och bredden, antingen i din view finder eller på din display. Använd gärna några av dom markeringar som brukar finnas synliga för att ännu bättre se var tillexempel trädets topp och stam är i förhållande till dessa.

Efter att du tagit den första bilden tar du några kliv åt vänster eller höger i en tänkt cirkel/halvcirkel runt objektet. Måtta in objektet ungefärligen efter hur det såg ut när du tog första bilden och tryck av. Hela denna procedur handlar om att hålla ett kontinuerligt relativt avstånd till objektet. 

Impressions 2 (Tamron 35mm 1,8 Nikon 610) 15 exponeringar

Impressions 2 (Tamron 35mm 1,8 Nikon 610) 15 exponeringar

Upprepa ovanstående tills du fått ihop en 8 till 10 (eller ännu fler bilder av objektet). Nu är den första delen av arbetet klart.

Vid datorn ser du till att dina bilder någorlunda har samma exponering och sätter övriga parametrar som vitpunkt, klarhet mm innan du laddar upp dom i ditt bildbehandlingsprogram. Jag använder Photoshop så jag kommer referera till det här men andra, likvärdiga program, har i regel samma funktionalitet. 

När alla bilder ligger i en hög i Photoshop så blir nästa steg att manuellt försöka få dom att någorlunda överlappa med varandra. Om det är ett träd, försök som exempel att få stammen att ligga kant i kant på alla bilder. (Hur gör man det? Kontakta mig om det är något du undrar.)

Sedan bör du även se till att bilden du gillar mest, kanske den första med den grundläggande kompositionen ligger längst ner i stacken. Det lagret ska ha opacitet 100. Testa sedan att nerifrån och upp halvera opaciteten för varje ovanliggande lager. Mao, lagret näst längst ner har 50% osv. 

Här kan kreativiteten sen få flyta ett tag medans ni arbetar fram er egen impressionistiska tolkning av verkligheten. Lycka till och, som sagt, hör av er om ni undrar något. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på min sajt för att få fler tips och erbjudanden före andra. Exempelvis rabatter på workshops mm. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

Från noll till hundra med Lightroom och Photoshop. Jag kör i november en heldagskurs för dig som vill utvecklas i bildbehandling och post process. Läs mer: https://fotomagica.net/kurser-postprocess


Mattias Sjolund