Minimera ditt avtryck, bli mer kreativ

Bild från Kirkufjell i september 2017

Bild från Kirkufjell i september 2017

Jag började skriva på detta inlägg för rätt länge sedan så ni får ursäkta om själva upprinnelsen inte är dagsfärsk. Konsekvenser som kan uppstå som en effekt av ett allt intensivare tryck på vår natur, ivrigt påskyndat av allt fler tar bilder och lägger ut som i sin tur föder nya fotografer som vill upprepa upplevelsen, är bl.a. det tri-pod förbud som nu för större kommersiella fotogrupper är en realitet i exempelvis Zion National Park.

Det är väl inte troligt att Abisko eller andra mer svårtillgängliga områden får samma anstormning. Men vi är säkert flera här som sett utvecklingen på ex Island och Isle of Skye. Områden som för bara 10 år sedan var mer eller mindre förskonande är i många hänseenden idag förstörda.

Man kan ju alltid reflektera över att 2018 var året vi (människan) hittade en plastpåse i Marianegraven (11000 meter djup). För det kan vi kanske inte lasta fotografer men tanken svindlar oavsett vems påse det var.

Det förs ju en debatt just nu kring fotografers ansvar och påverkan. Hur en fotograf med tusentals följare kan bidra till att förstöra en plats genom att publicera en grym bild och samtidigt flagga för var bilden är tagen.

I teorin skulle samma sak kunna hända i detta forum med några tusen fotoentusiaster konstant närvarande.

Vad saken alltså handlar om är en just nu pågående debatt om huruvida så kallade influencers helt bör sluta dela geografisk data. Och det finns två tydliga läger, dom som tycker att det är inskränker på friheten att dela och att få ta del av det som delas genom att själva välja om dom vill besöka platsen i fråga och dom som anser att det är ett nödvändigt ont (gott) för att bevara vår natur.

Utöver det självklara att vi alla när vi befinner oss ute i terrängen ska sträva efter att minimera våra avtryck så finns det enligt mig en självklar tvist på hela saken. Att enbart fota det mest uppenbara, att bara ta bilden alla andra redan tagit eller kopiera någon annans komposition är förödande för kreativiteten. Faktum är att du behöver inte ens anstränga dig, bara trycka av och gå vidare. Ganska trist och värdelöst. Guilty as charged, har själv prövat fler gånger än jag för mig själv vill erkänna. Så att därför sträva efter att hitta egna motiv eller åtminstone se kända motiv ur nya vinklar är både roligare och mer uppfyllande. Och påsmeta viset utvecklas vi som fotografer.

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på min sajt för att få fler tips och erbjudanden före andra.

Mattias Sjolund