Ta bättre bilder utan kamera (eller sommaren med NiSis 100mm system)

Vilken sommar! Det har fotats på både längden och bredden runt om i Sverige, Spanien och Finland. Jag har även börjat arbeta mer och mer med fotografisk impressionism, vilket är ett mycket spännande och sjukt kul kapitel som förtjänar ett helt eget inlägg (bild nedan).

Impressions 2 -Tamron 35mm 1,8 Nikon 610

Impressions 2 -Tamron 35mm 1,8 Nikon 610

Jag inser att titeln på detta inlägg är lite rörig. Det får sin förklaring längre ner. Men kortfattat så beslutade jag mig för att slå ihop två inlägg i ett. Jag har ju haft ett ganska långt sommarlov från bloggen så nu är skrivlusten desto större. 

Men nu till själva saken. Jag kom på mig själv med att fastna, man står där vid sin tri-pod som om det vore en sån där fotboja skurkarna har i Lucky Luke. Ni vet, en kätting med en enorm järnkula i andra änden. Man blir bekväm och inte sällan även för snabb att slå sig ner. Utan tri-pod och i ännu större utsträckning utan den allt för ofta onödigt välpackade väskan (med en på månadsbasis tilltagande vikt) så är du betydligt mer flexibel och snabbfotad. Jag tar på så vis mig runt lättare för att utforska omgivningarna mer effektivt. Dessutom tangerar hela upplevelsen att bli betydligt rikare för att jag kan sätta mig ner och ta in skönheten utan att för den sakens skull slå rot.  

Jag har verkligen försökt att tänka på detta varje gång jag varit ute och fotograferat på sistone. Att inte (i alla fall inte jämt) ha så bråttom. Att verkligen titta och ta in hela scenen och noggrant undersöka omgivningen innan jag skrider till verket. 

Resultatet (inbillar jag mig åtminstone) har blivit bättre bilder, även om jag säkert fotomässigt har missat ett och annat på grund av att prylarna inte var skjutfärdiga så är jag (detta vet jag) rikare på upplevelser och intryck. Så kontentan är nog färre men bättre bilder och en mer mer harmonisk själ. Hur brukar du göra och vad är dina egna upplevelser? Inboxa mig så kan vi diskutera vidare. Bottom line: Packa lättare, ha inte för bråttom. Mao när du tror att du hittat ditt motiv, lägg ner grejorna, andas och ta din tid reka platsen ordentligt innan du sätter upp din rigg. 

NISI100mm

Strax innan sommaren anlände i min brevlåda en avi som signalerade att det var dags att gå till posten och lösa ut NiSi:s 100mm system. Jag har sedan drygt ett år arbetat med 150mm systemet till min Tamron 15-30mm 2,8 SP. Men 100mm systemet (som namnet indikerar är betydligt smidigare) skulle ge mig helt nya möjligheter vad det avsåg anpassning till min övriga arsenal av gluggar och i fråga om innehåll. Denna box är som Forrest Gump, full av glada överraskningar. 

Inledningsvis så finns det anpassningsringar till i princip alla vanliga diametrar, det nya cirkulära PL filtret som redan sitter monterat i filterhållaren är både genialiskt och (så klart) av bästa kvalitet. Övrigt i boxen gick att finna 2 graderade ND-filter (dom som känner mig och läser mina artiklar vet att jag anser dessa vara lätt överflödiga, åtminstone i någon slags basuppsättning av filter men icke desto mindre fantastiska har det visat sig). I övrigt gick det att finna såväl ND8 som ND64,ND1000 samt ett 15 stop ND. Utöver detta även ett Natural Night filter som eliminerar bland annat allt gult ljus vid nattfotografering.

I fält är denna box och dess innehåll också otroligt smidiga att hantera. Filterhållaren går smidigt på och även om det ibland kan vara lite pilligt med adapterringarna (skruva på dessa redan hemma i stället så slipper man det momentet) så är helhetsupplevelsen grymt bra. Glasen löper fint ner och ur respektive plats i filterhållaren och likt NiSis övriga produkter är avsaknaden av synbar optisk distorsion total. 

Som vanligt är även filtren till 100mm systemet gjorda i glas vilket är att föredra framför Resin som används av exempelvis Lee och HiTech. Glas ger både överlägsen skärpa och repas inte lika lätt som Resin. Så får ni möjligheten att testa detta utmärkta verktyg så gör det. Om ni befinner er i trakten runt Stockholm den 22 augusti eller den 6 september så kommer ni på Scandinavian Photo få möjlighet att träffa både mig och mina NiSi filter för att själva testa. Gå in på deras sajt och anmäl er.  Eventet den 22/8 är gratis men på god väg att bli fullt. 

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på sidan för fler tips och erbjudanden. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Tamron och NiSi samt att jag driver även en del utbildningar och workshops.

fotoresa 1 plats kvar!!!

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och utveckla dina egenskaper som landskapsfotograf vid Dalälven och kusten vid Grisslehamn i höst. Workshopen omfattar även ett omfattande seminarium i post process. Mer information här

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Mattias Sjolund