Så bryter du de 10 budorden för landskapsfotografer

Inledningsvis så bör det sägas att dessa 10 ”budord” inte är fel att rätta sig efter, men det kan vara värt att poängtera att dom ingalunda är det enda rätta. Det finns fler sätt att tänka och fler tekniker att tillämpa för att nå ett bra resultat. 

1 Hitta alltid något intressant att ha i förgrunden. 

Nyckeln är att i stället alltid identifiera vad som är viktigast för helheten. I bland är just förgrunden bärande för kompositionen men att nyttja så kallad negativ yta för att lyfta fram det viktiga är inte en oviktig komponent, exempelvis en stor till synes tom blå himmel för att bära kompositionen av en liten vit molntuss. Ett annat exempel är panorama där förgrunden blir mindre viktig. 

2. Använd alltid en tri-pod

Även om denna är svår att bortse ifrån så är det alltid min varmaste rekommendation att vänta så länge som möjligt med att sätta ned ankaret. För indirekt så blir du mindre rörlig och därmed mindre kreativ. Testa själv får du se. Något annat du kan lattja med (både med och utan tri-pod) är ICM som utskrivet är Intentional Camera Movement. 

3. Fokusera i bildens nedre tredjedel. 

Tanken med detta budord är att du använder exempelvis bländare f/11, sätter fokuspunkten på den nedre tredjedelen för att uppnå ett acceptabelt fokus rakt igenom hela bilden. 

Du kan bryta detta på fler sätt en ett och fortfarande gå därifrån med ett bra resultat. För det första går det lite trender i det här med genomgående fokus. Jag kan dock tycka att det ibland är riktigt najs med en bild där objektet, exempelvis ett träd en bit bort är i fokus och de bakomliggande bergen såväl som förgrunden är ur fokus. Här är ju exempelvis bländare f/2,8 lämplig.

Trädet i fokus. Bländare 2,8. The Quiraing. Nikon 850/Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD

Trädet i fokus. Bländare 2,8. The Quiraing. Nikon 850/Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD

Det totalt motsatta hållet är att fokus stacka. Då sätter exempelvis den första fokuspunkten så långt ner du bara kan i rutan och jobbar dig uppåt. Du kan läsa mer om detta här

4. Balansera exponeringen

Att ”skjuta” rakt in i en solnedgång skulle ju, kan man hävda, kräva antingen a) ett graderat ND filter eller b) att du blendar två exponeringar i post. I exempelvis PS. Men är det tvingande? Nej är svaret du söker. 

Himlen kan ju mycket väl vara det mest intressanta och en siluett av exempelvis en fyr eller ett träd blir därför betydligt mer effektfullt än att försöka få en bra exponering av båda.

Nikon 600/Tamron 70-200 f2.8 G2

Nikon 600/Tamron 70-200 f2.8 G2

5. Boosta grönt och blått

Just detta ”budord” är något jag sällan använder ändå. Men visst kan det vara effektfullt att i kameraprofilen boosta exempelvis blått. Men här tycker jag man istället ska arbeta med hela palletten, inkl. att faktiskt lyfta bort snarare än addera. 

6. Använd en liten bländare

Allt norr om f/8 förmodar jag är en rättvis indikator. Denna sammanfaller med p.3

7. Använd lägsta möjliga ISO

Om du använder tripod så gå så lågt du kan. Det är mitt råd i 99 fall av 100 men både vid dimma och storm kan kornigheten av en något högre ISO ger vara effektfullt och skapar mer karaktär.

8. Fota runt solens uppgång och nedgång.

Ett klockrent tips som lever vidare pågrund av dess förträfflighet men måste det vara så?

Kustlandskap, vita byggnader mm kan exempelvis göra sig jättebra med en solbelyst klarblå himmel. Samma sak nattfotografering. Em stenig kustremsa med flera minuters slutare nattetid kan vara supersnyggt.

9. Använd en vidvinkellins.

Precis som ovan, ett klockrent tips som lever vidare pågrund av dess förträfflighet men ingalunda bindande. Faktum är att en 70-200mm är en fantastik brännvidd för landskapsfotografer. Likaså exempelvis om du har en fast 35mm. 

10. Använd tredjedelsregeln

Yes. Fungerar fantastiskt. Detta är grunderna för en balanserad komposition men precis som i punkt 1 så kan du ställa allt på ända. Nyckeln är än en gång att alltid identifiera vad som är viktigast för helheten. 

Fritt översatt med egna kommentarer och tankar från en text av Angela Nicholson.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på sidan för fler tips och erbjudanden. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Tamron och driver även en del utbildningar och workshops.

fotoresa! -1 plats kvar

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och utveckla dina egenskaper som landskapsfotograf vid Dalälven och kusten vid Grisslehamn i höst. Workshopen omfattar även ett omfattande seminarium i post process. Mer information här.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Mattias Sjolund