Bästa slutartiden för vatten

Att ägna tid att skriva och för den delen läsa om hur man bäst fotar vatten när vi som bäst förbereder oss på att bli insnöade känns kanske vid en första tanke lite galet. Men faktum är att vatten (hav, forsar, bäckar och sjöar) kan man med fördel fota året runt. Och vatten är i mitt tycke en otroligt värdefull och viktig del i den genre jag är mest verksam i, landskapsfotografering. Jag har många gånger undrat varför men jag tror att det rätta svaret är att vattnet oftast tillför en känsla av rörelse i en annat fall ganska statisk miljö.

Som med så mycket annat så handlar detta i slutänden om vad Du vill uppnå, hur du vill återge den energin som vatten i rörelse skapar. 

Vissa gillar känslan som långa slutartider skapar. Andra gillar mer den bevarade strukturen som något kortare slutartider ger. Genom att vattnen även rör sig olika fort så finns ingen magisk formel som fungerar för allt men nedanstående exempel kan ändå ge en fingervisning kring vissa spann.

Jag tycker också att det är viktigt att dela in vatten i åtminstone två olika kategorier. Strömmande vatten (bäckar, floder mm) och Hav (och sjöar). 

Varför då? Även om allt vatten rör sig, så är floden, bäcken och forsen statisk i den bemärkelsen att vattnet i princip oförändrat rör sig på samma sätt, i alla fall under mycket lång tid medan vattnet vid kustlandskap hela tiden förändras.

Grundinställning

Om du är ny på detta med att fota manuellt eller för den delen fota vatten så rekommenderar jag att du börjar fota med slutarprioritet så tar kameran hand om bländare och ISO för att optimera exponeringen.

Samtliga bilder nedtill är tagna med ISO 64.

Kust & Hav

Att frysa en våg i precis rätt ögonblick kräver en snabbare slutare än vid andra tillfällen då du fotar vatten. I fullt dagsljus är det verkligen fråga om supersnabba slutartider. Nedanstående bild är tagen i precis “rätt” tillfälle när vågen med full kraft träffar stenen. Jag har dock medvetet inte använt den absolut snabbaste slutaren då jag önskade en del bibehållen rörelse.

0,4 sekunder. Tamron 24-70 2,8/Nikon 850. Det bör tilläggas att jag även ville åstadkomma en solstjärna vilket medförde att jag använde min minsta tillgängliga bländare (f22) vilket ger mig behov av ytterligare slutartid för en bra exponering. Med en större bländare (f8) hade jag kunnat tagit samma exponering med snabbare slutare men även tappat lite av dom rörelser som finns i dom skuggigare partierna.

0,4 sekunder. Tamron 24-70 2,8/Nikon 850. Det bör tilläggas att jag även ville åstadkomma en solstjärna vilket medförde att jag använde min minsta tillgängliga bländare (f22) vilket ger mig behov av ytterligare slutartid för en bra exponering. Med en större bländare (f8) hade jag kunnat tagit samma exponering med snabbare slutare men även tappat lite av dom rörelser som finns i dom skuggigare partierna.

Syftet med nästa bild var att fånga vattnets ganska mjuka rörelser när det sakta sköljde över stocken i förgrunden.

1,5 sekunder. Tamron 15-30mm 2,8/Nikon 600

1,5 sekunder. Tamron 15-30mm 2,8/Nikon 600

Som det kanske framgår tillhör jag det lägret som gillar lite bibehållen struktur i vattnet. Mina första seriösa försök med att fota hav inkl. dock ett ND1000 (10 stop) med 3 minuters slutartid vilket förvandlade vattnet till rök. Ett kul experiment jag tycker alla ska testa, om inte annat för att hitta sin personliga preferens. Men för att demonstrera ett exempel där jag ändå anser att resultat fortfarande är juste så inkluderar jag nedanstående bild där “rökeffekten” finns men även strukturen.

4 sekunder. Tamron 24-70mm 2,8/Nikon 850

4 sekunder. Tamron 24-70mm 2,8/Nikon 850

Floder & Forsar

Vattenfall har ju den egenheten att dom i bland har ett enormt tryck för att några veckor senare sakta rinna. Nedanstående bilder visar forsar med lite olika karaktär och olika slutartider.

1/40 sekund. Här pumpar det på rätt bra och dom längre tiderna jag använde smetade ut fallet för mycket.

1/40 sekund. Här pumpar det på rätt bra och dom längre tiderna jag använde smetade ut fallet för mycket.

1/4 sekund. Tamton 70-200 2,8/Nikon 850. Här ville jag fånga vattnets väg nedför dom olika etagen. En snabbare slutare hade inte givit samma följsamhet.

1/4 sekund. Tamton 70-200 2,8/Nikon 850. Här ville jag fånga vattnets väg nedför dom olika etagen. En snabbare slutare hade inte givit samma följsamhet.

1/4 sekund Tamron 24-70 2,8/Nikon 850. Det är lite spännande att denna har samma slutartid som den övre, i synnerhet då det är betydligt mer bevarad struktur här. Men det var ett mycket högre tryck här och vattnet rörde sig betydligt fortare.

1/4 sekund Tamron 24-70 2,8/Nikon 850. Det är lite spännande att denna har samma slutartid som den övre, i synnerhet då det är betydligt mer bevarad struktur här. Men det var ett mycket högre tryck här och vattnet rörde sig betydligt fortare.

1/50 Sekund. Tamron 15-30 2,8/Nikon 850. Här ville jag verkligen bevara strukturen i vattnet och använde mig av en ganska för ändamålet snabb slutare. Tricket jag använt mig av här är att den nedre delen av bilden, där vattnet landar i pölen, är en andra exponering med betydligt längre slutare, 1/3 sekund.

1/50 Sekund. Tamron 15-30 2,8/Nikon 850. Här ville jag verkligen bevara strukturen i vattnet och använde mig av en ganska för ändamålet snabb slutare. Tricket jag använt mig av här är att den nedre delen av bilden, där vattnet landar i pölen, är en andra exponering med betydligt längre slutare, 1/3 sekund.

Nedanstående bild skiljer sig från dom övriga då det är en flod. Vattnet flöt i jämförelse med forsarna lugnt fram. Men rörelsen och energin i vattnet är enligt mig fortsatt viktig att fånga.

1 sekund. Tamron 15-30mm 2,8/Nikon 850.

1 sekund. Tamron 15-30mm 2,8/Nikon 850.

Och för att vi ska komma ihåg att vatten är vackert även på vintern så skickar jag med nedanstående bild. Till och med när det är närmare -30 i mörkaste januari.

MSJ_2017_445__DSC5507-Edit-2.jpg

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

fotoresa!

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till vackra Romsdalen i maj. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

kurs

Från noll till hundra med Lightroom och Photoshop. Jag kör i november en heldagskurs för dig som vill utvecklas i bildbehandling och post process. Läs mer: https://fotomagica.net/kurser-postprocess

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com


Mattias Sjolund