Släng alla dina vidvinkelobjektiv överbord!

Jag tänkte faktiskt spinna vidare på ett ämne (och en rubrik) som den alltid kloke, zen-like fotografen Thomas Heaton yttrade på sin Youtubekanal för ett tag sedan. Ämnet  har likson fastnat i mitt huvud, slagit rot och blivit ett så pass konkret mål att jag precis anskaffat en ny glugg, en Tamron SP 70-200mm F/2.8 G2.

Uppmaningen ovan är ju såklart inte allvarligt menad på något sätt men vi som kallar oss landskapsfotografer har ju en inneboende kärlek för våra vidvinklar. Det ska gärna vara brett och stora vidder, inget ont i det. Så ska det såklart få fortsätta vara men jag har upptäckt att jag även behöver ett annat par ögon med mig där ute, för jag missar de intima och de tajtare kompositionerna när jag bara har ”vidvinkelögonen” på mig.

Har förvisso till helt nyligen ägt en fast Sigma 150mm 2,8 men lika mycket som jag kan slå ett slag för fasta gluggar så är det begränsande på de lite längre brännvidderna i den bemärkelsen att du behöver röra dig ganska stora sträckor för att fysiskt uppnå skillnaden på exempelvis 70mm resp. 200 mm. En fast brännvidd blir därför lite begränsande i det avseendet. Det hämmar kreativiteten tycker jag. I bland är det ju till och med omöjligt. Hade senast verkligen behövt lite mer range, komma ännu närmare men det gick liksom inte för 2 meter framför mig låg ett ganska påtagligt stup på sådär 50 fallmeter. En telezoom på c:a 200 till 300mm hade löst det problemet.

En extra bonus med mer intima landskapsbilder är ju att det inte på samma sätt kräver att du åker till Abisko, Island eller Patagonien (även om vissa har sitt favoritmotiv utanför dörren). Precis som med macro går det att hitta grymma kompositioner och spännande landskapsmotiv betydligt närmare där du bor. 

I de tajtare kompositionerna finns det minst lika mycket magi. Att få fokusera på det som verkligen är speciellt i scenen framför dig och kunna separera det från det övriga kan ha en avgörande skillnad på en bra och en mindre bra bild. I Tamrons fall hittar jag en mycket skarp och snabb lins, baserad på en betydligt nyare och bättre teknologi  som ger mig en för ändamålet adekvat range mellan 70 till 200mm. 

Nu ska jag ta mig till Mallorca för att se vilka motiv jag hittar där, både stora och de lite mer intima. På återhörande inom kort.

Exempel på ett mer intimt landskapsfoto. Att liksom få krypa in i denna skog snarare än att ha den som en del i en större komposition gör en viss skillnad för upplevelsen. 

Exempel på ett mer intimt landskapsfoto. Att liksom få krypa in i denna skog snarare än att ha den som en del i en större komposition gör en viss skillnad för upplevelsen. 

Workshop!

Vill du hänga på en av höstens mer spännande workshops? Denna tvådagarsworkshop tar dig till vackra Färnebofjärdens nationalpark, Bredforsens naturreservat och kusten vid Grisslehamn. Mer information här

Mattias Sjolund