5 misstag i postprocess du lätt kan undvika.

Oavsett vad det är vi företar oss så är vi alla nybörjare någon gång, inom vissa områden krävs det mer övning än i andra. Fotografering är ett typiskt sådant område som på sätt och vis även har den fördelen att du aldrig blir en Yoda. Det finns alltid mer att lära, nya genres att upptäcka. Och inom foto så finns det ju ett alldeles särskilt kapitel, nämligen post process. Förr i the darkroom, nu mer inte sällan i lightroom. 

Postprocess är ju snarare regel än undantag, och för vissa något nödvändigt ont. Men väldigt lite är ju publiceringsbart DOOC (direkt ur kameran). I synnerhet om du använder RAW som preferens vad det avser filformat. 

Om jag tittar i backspegeln, det kan räcka med att vrida tillbaka klockan ett år, så blir det inte sällan genant. I bland kan jag titta på något jag gjorde för tre månader sedan och bara gapa. Vi lär oss av våra misstag, utvecklas och blir bättre. 

Så här kommer det.

1. För mycket mättnad (Saturation)

Kanske inte någon överraskning, det är ju onekligen en kul spak att dra i. Men med handen på hjärtat, såg det verkligen ut så?

Här var det lite för kul

Här var det lite för kul

En betydligt mer balanserad användning av mättnad som ger en mer trovärdig återgivning.

En betydligt mer balanserad användning av mättnad som ger en mer trovärdig återgivning.

Nu är det ju nödvändigtvis inte så att det alltid behöver se ut som det gjorde men när det börjar se lite för bra för att vara sant så är det ofta det.

2.  Att ställa skärpan för ”högt”

Detta med att addera skärpa i post process är känsligt. Det behöver hanteras extremt varsamt och metoden behöver du behärska. Annars riskerar det att bli ganska tråkigt. För det första så adderar du en massa brus i bilden som inte var där tidigare. Det bästa är dessutom att göra dessa justeringar (om överhuvudtaget nödvändiga) det sista du gör snarare än det första du gör. En bra plug in till ex. Photoshop är Raya Pro där du får ett bra stöd för att genomföra finish skärpa.

3. För mycket reduktion av brus

För ett par år sedan köpte jag en del mjukvara från ett företag som då hette McPhun. I dag heter dom något annat men dom säljer fortsatt samma mjukvara mer eller mindre. En av dessa produkter hette Noiceless. Superbra!!! tänkte jag som just sett ganska mycket brus i en del bilder vid förstoring. Exempelvis pga höga ISO tal när bilden togs eller för att jag lajat runt med skärpereglagen lite för mycket. 

Resultatet blir endast bra så länge du inte avser printa bilden i 20x30 eller större. Detaljrikedomen förminskas desto mer du brusreducerar. Så även det är ett reglage att använda ytterst försiktigt.

4. Användning av för mycket ”Klarhet”

Detta reglage finns i bl.a. Lightroom och Adobe RAW. Det kan ju verkligen få bilden att poppa men det kan även totalt förstöra en bild och få det att se artificiellt ut.

Hoppsan!

Hoppsan!

Betydligt bättre

Betydligt bättre

5. Enbart globala justeringar

Till att börja med låt mig förklara globala v.s selektiva. En global justering påverkar allt i bilden v.s en selektiv som är betydligt mer kirurgisk. Det betyder rent konkret att du helst bara ska göra smärre justeringar i din RAW editor. Du väljer sedan exempelvis Photoshop för att med lager och masker göra finjusteringarna, de icke-globala justeringarna. Du får på detta vis betydligt större kontroll över din process och ditt slut resultat.

Bonus tips...

Ge upp alla HDR plug-ins och HDR program som exempelvis Aurora Pro. Det kan eventuellt ibland, ytterst sällan passa sig på interiörbilder för någon mäklare men annars. Aj aj. HDR, eller High Dynamic Range är inte fel i sig, jag brackar nu och då +/- 2 stop och blendar dessa med en normal exponering. Men det blir allt mer sällan i takt med att våra kameror får allt bättre dynamiskt omfång. Men det och det där andra som lite slarvigt kallas HDR är två olika saker.

Crazy HDR

Crazy HDR

Fritt översatt med egna tankar och kommentarer från en artikel av Christan Hoiberg. Om du har frågor kring ovanstående eller andra relaterade ämnen så är du välkommen att höra av dig till mig på msjolund@me.com

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev nedan för specialerbjudanden och fler tips.

workshop!

Vill du hänga på en av höstens mer spännande workshops? Denna tvådagarsworkshop tar dig till vackra Färnebofjärdens nationalpark, Bredforsens naturreservat och kusten vid Grisslehamn. Mer information här

Mattias Sjolund