Graderade ND:s i repris

Tänkte spinna runt en diskussion och ett inlägg jag gjorde för ett antal år sedan kring det faktum att graderade ND filter är passé, i vart fall om du äger en digital kamera. 

Så här i ND-tider bubblar det ju av frågor som vad ska jag köpa för filter? samt vad är skillnaden på ett vanligt ND filter och ett graderat ?

Kanske var det en sen sommarkväll för länge sedan som idén om graderade gråfilter (ND) uppstod. Behovet av att kunna exponera både den mörkare förgrunden och den något intensivare men mycket vackra solnedgången balanserat måste ha varit påtaglig tänker jag.

För er som inte vet så är ett graderat  ND filter (företrädelsevis) en glasskiva där den en hälften (övre delen) är mörk och släpper därför in mindre ljus. Hur mycket mindre ljus som släpps in avgörs hur mörk den är. Dessa filter, precis som vanliga ND filter delas in i exempelvis ND2 (1 stop/50% av ljuset släpps in), ND4 (2 stop/25% av ljuset släpps in) och så vidare.

1200px-GND_demo.jpg

Men nu till saken. Låt oss säga att du står vid havet. I förgrunden ligger ett par vackra stenar som mjukt belyses av en sanslös solnedgång. Ditt öga har inga problem att ta in hela denna magnifika vy. Du greppar efter kameran (som såklart sitter på ett stativ), ditt vidvinkelobjektiv sitter redan där, du ställer in bländarprioritet (ex f-11) och knäpper av. Vi pausar scenen där. Gissningsvis så behöver du två exponeringar. En för himlen och en för förgrunden. Arbeta med histogrammet tills du hittar rätt. Dessa två exponeringar blendar du sedan i exempelvis Photoshop. Du har alltså precis genomfört det moment ett graderat  ND filter hjälper till med utan att ha lagt ut en enda krona på just filtret. 

Om ljusförhållandena mellan himmel och förgrund endast skiljer sig med ngt stopp kommer du utan vidare undan med en exponering. Då kan du i din raw editor eller i exempelvis Photoshop använda en gradient för att simulera effekten av ett graderat ND filter.

Jag tar tillbaka med att graderade gråfilter är passé, men det är likväl en lyx du mycket väl kan klara dig utan. Lägg pengarna på ordinära ND-filter och PL-filter istället.   

Om du undrar mer om innehållet eller har andra relaterade frågor kan du kontakta mig via www.fotomagica.net

Mattias Sjolund