Filter, samlade erfarenheter och insikter.

Jag stack ju ut hakan lite för långt häromdagen när jag skrev om graderade ND filter och hur dom är, om än inte passé så åtminstone något du kan välja bort då exempelvis så kallad exposure blending mm utan vidare kan ersätta det du använder GND till. 

För att gå vidare på denna redan upptrampade väg så tänkte jag dela med mig av lite fler erfarenheter. 

Det var högsommar och ungefär lika varmt som idag. Jag hade läst och läst och nu skulle jag ta den där bilden. Min första vidvinkel hade jag införskaffat ett par månader tidigare, en 10-20mm som på cropad sensor (Nikon D7200, en kamera jag verkligen gillar) gav mig bekväma 15-30mm.

Jag begav mig till en av stadens många fotobutiker och fick efter lite krångel med lagersaldot och 2000 spänn (!!!) senare ut ett ND1000 (10 Stop), svart som natten. 82mm, tung av glas och metall. 

Sagt och gjort, sent en kväll satt jag ute vid havet i Gävlebukten, kullerstenar och en bedårande solnedgång och ett hav som såg ut som en dimma efter nån minuts slutartid. Mums. Jag var lycklig! Jag hade fått min bild. Tror i och för sig att jag blåste vitan på den rutan men det var ingenting jag vare sig visste något om eller (av den anledningen) brydde mig om vid tidpunkten.

I dag, lite mer vis av erfarenhet, så kan jag reflektera tillbaka på denna investering och kostnad på följande sätt. Superkul men nyttan av ett ND1000 har för mig varit kraftigt begränsad. Främst därför att jag (har jag upptäckt) tillhör skolan som vill ha struktur i vattnet, oavsett om det är ett hav eller en fors. 

sedan gick det utför

Jag tror inte riktigt jag reflekterade utan köpte i snabb takt en rad olika filter, både polariserande och ND av varierande styrka. Men det var liksom inte görbart att casha 1500-2000 varje gång jag behövde ett filter så jag hittade Haida, företaget med den smått komiska tag-linen ”Believe We Can”. Och det är nog exakt så det förhåller sig, dom tror att dom kan men dom har ingen aning. Hursomhelst det hade inte jag heller vid tidpunkten så jag shoppade loss filter för det smått oslagbara priset av 300 kr styck. Tjoho!

Väl i fält kom smällen. Plast gör sig liksom inte. Det har helt andra egenheter än glas. Det spricker exempelvis vid extrem kyla. Det påför även en hel del oönskade optiska effekter till dina bilder som inte går att jobba bort i post oavsett vilket filformat du använder. Det vart en blå ton på en hel serie Islandsbilder. Och som jag nämnt förut, i dag tjänar dom i bästa fall som cirklar till barnens kreativa ritövningar där hemma.

Reflektion: Även om du bara har en vanlig kitlins på en hygglig instegskamera, så bör vi ha i åtanke att inte hänga något framför gluggen som försämrar bildkvaliteten. Prisskillnaden mellan Haida och dom billigaste men betydligt bättre filtren från någon av de mer namnkunniga tillverkarna är några hundralappar. Men du får något värt namnet, något som tjänar sitt syfte. 

dags att avancera. 

Jag växte så småningom ur min 10-20mm av märket Sigma. Och i takt med att jag även började få intäkter från min verksamhet ville jag växla upp och skaffade mig den bästa vidvinkeln för Nikon, Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di. Denna investering ställde även nya krav på filter och det krävdes även att jag gjorde min hemläxa ordentligt. 

Alla filter jag ovan nämt är av typen som du skruvar på. Det går inte på dessa bättre (och oftast större) vidvinklar. Här krävs så kallade filtersystem. Mitt val föll snabbt och hårt på NiSi. Kärleken var omedelbar kan man säga. 

För det första är det glas på NiSi filtren och inte resin som exempelvis Lee har i flera av sina filter. Resin repas mycket lätt. Och då kan ni även ha i minnet att filter sällan används i skyddade miljöer utan oftast i ganska tuffa och karga miljöer. Så för att slippa ha repiga filter i våra kameraväskor så är meterialvalet viktigt även ur den aspekten. Vidare kring den gedigna byggkvaliteten kan sägas att det på ena sidan av NiSis alla ND filter finns ett skydd som förhindrar att oönskat ljus släpps in. Även det något som Lee saknar (i vart fall sist jag kollade). 

Sammanfattningsvis så erbjuder NiSi noll, eller i vart fall total avsaknad av synbar optisk distorsion. Avsaknad av oönskade reflektioner samt en närmast perfekt färgåtergivning. Nu är ju inte filtersystem någon billig historia och långt ifrån alla behöver ett men NiSi har även en line-up av vanliga ”screw-on” filter av mycket hög och likvärdig prestanda som ovan. 

FIlter har en tendens att fortsatt vara lite av ett mysterium för många. Framförallt inledningsvis. Det finns ett enormt utbud och alldeles för många förkortningar men om jag ska lämna ett råd så köp följande och hoppa tillsvidare över resten. 

  • Ett polariserande filter
  • Ett ND8 -3 Stop
  • Ett ND64 -6 Stop

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Tamron och driver även en del utbildningar och workshops.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev nedan för specialerbjudanden och fler tips.

workshop!

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och utveckla dina egenskaper som landskapsfotograf vid Dalälven och kusten vid Grisslehamn i höst. Workshopen omfattar även ett omfattande seminarium i post process. Mer information här. Några platser kvar.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

 

 

Mattias Sjolund