Poddar att inspireras av

Ibland händer det ju att inspirationen tryter. Helt oförklarligt så kan man helt plötsligt känna sig ganska vissen.

Jag har vid ett antal tillfällen skrivit hur viktigt det är med inspiration och att ta intryck från sin omgivning för att kunna utvecklas.

En av dom bästa sätten att hitta inspiration på är att i någon form göra en resa. Det kanske handlar om grönsakslandet bakom huset eller ett resmål något längre bort. Att få ta del av andra fotografers resor, både till olika platser men även genom livet är också en källa till inspiration som inte sällan leder till både nya insikter och ”aha upplevelser”.

Om man vill låta sig inspireras så finns det idag en uppsjö av olika kanaler att förkovra sig i. Såväl bloggar som vloggar och podcasts. Själv har jag valt det skrivna ordet i första hand för att dela med mig av mina erfarenheter och insikter. Men att blogga är inte så hett. Dom riktigt coola håller sig till vloggar, här hittar vi duktiga fotografer som Sean Bagshaw, Thomas Heaton och Nick Page. Samtliga med bra kanaler.

Men hur är det med podcasts eller audio blogging som det också har kallats? Det fick ju sitt första uppsving redan 2004 för att på senare år på nytt blomstrat upp som en av de viktigaste, och i min mening, bästa plattformarna.

Inledningsvis är det rätt snårigt att hitta någon du fastnar för och som känns riktigt bra. Det kan ju vid en första anblick falla på petitesser som att vederbörande har en röst som du irriterar dig på.

Jag tänkte därför här nedan lyfta fram några exempel på poddar jag tycker ni ska ge en redig chans.

Av naturliga skäl så finns det inte ett superstort utbud av svenska kvalitetspoddar på ämnet men Theodor Paues har relativt nyligen dragit igång Fotografen och Landskapet som är en både ambitiös, bitvis underhållande men framförallt en intressant podd ni absolut bör följa. Inte minst om ni har ett intresse av natur och landskapsfoto. Kärnfulla intervjuer med intressanta fotografer och Theodor gör ett bra jobb när han intervjuar. Det kan tilläggas att han även bryter en trend genom att ofta lyfta fram duktiga kvinnor i en annars ganska mansdominerad bransch.

Jag tog med anledning av detta inlägg kontakt med Theodor för att bl.a. bättre förstå hans intentioner framgent och framförallt hur det kom sig att han startade denna podd.

Du har ju producerat ett antal avsnitt av din podd Fotografen och Landskapet, vad fick dig att börja? - När jag. började fota landskap själv försökte jag också lära mig lite om andra svenska fotografer och hitta andra att prata med och lära av. Men det var inte så lätt. Det finns inte så många forum där samtalet om landskapsfoto förs i Sverige och där svenska fotografer kan komma till tals. Och en podd kändessom ett bra sätt att dels bidra till att stärka communityn inom naturfoto och dels själv få orata med en massa intressanta fotografer.

Dina gäster har hittills haft en intressant och högst varierande bakgrund, utöver intresset för landskapsfotografering har du hittat andra gemensamma nämnare? - Hittills är det bara sex avsnitt släppta och det är väldigt olika människor som gästat. Men vissa teman har återkommit i samtalen. Att landskapsfoto är minst lika mycket upplevelsen av att vara i naturen som själva fotot. Hur man ska förhålla sig till det vackra som bildidé. Och kopplingen mellan foto och musik.

Landskapsfotografering är ju tillsynes en ganska mansdominerad värld men du har hittills gjort ett bra jobb att lyfta fram duktiga kvinnor, är det en tillfällighet eller en mision? - Det finns många duktiga kvinnor. Jag kör varannan damernas när det gäller gästerna i podden. Det är mitt lilla bidrag till jämställdheten här.

Givet att du valt att göra en svensk podcast om landskapsfotografering, kan du se ett långsiktigt problem i att hitta ”intressanta” profiler att lyfta fram? - Jag tror inte det. Jag har redan en rätt lång lista med namn jag hoppas få som gäster framöver. Men visst, man får bredda begreppet landskapsfoto lite, men det har varit mintanke från start.

Vilka fler får vi träffa i din podd 2018? - På måndag släpps avsnitt med Fredrik Boo från Skåne, som bland annat berättar om hur naturfotot hjälpte honom igenom en stor sorg. Flera andra är bokade framöver, bästa sättet att hålla koll är att gå med i Facebook-gruppen för podden.

Har du själv någon poddförebild? - Min podd är kraftigt inspirerad av den amerikanska podden F-stop Collaberate and listen. Gillar man min podd så kommer man nog gilla den också.

Om ni vill lyssnar på Fotografen och Landskapet så finns den exempelvis här

47460476_307071936806895_1437997334653829120_n.jpg

Fotosidans poddradio är en annan kandidat på den svenska poddscenen som jag tycker kan vara bra. Nedsidan är att dom tycks vara högst sporadiska och det kan i bland bli lite mycket prylfokus. Men den är helt klart värd att kolla in.

På den internationella scenen blir det ett betydligt större utbud men även svårare att hitta genuint bra kvalitet.

Matt Payne är en skicklig amatörfotograf från Colorado med ett växande kontaktnät av fotografer från hela världen som gästar hans podd F-Stop, Collaborate, and Listen.

Det finns redan ett 80-tal episoder med såväl amerikanska som svenska, brittiska och australiensiska fotografer. Bara att sjunka ner i soffan och börja beta av denna skatt.

Nick Page (som även vloggar) har en kanal som heter The Landscape Photography Podcast. Även om den är lite mer ytlig (eller ganska mycket mer ytlig) än Matt Paynes kanal så är vissa episoder värda att lyssna på. Den med Miles Morgan, David Thompson och Ryan Dyar är redan legendarisk och en av dom absolut roligaste avsnitten som jag någonsin hört. Mycket underhållande och inspirerande.

För en liten bredare approach, där fokus inte enbart ligger på natur och landskapsfotografering så rekommenderar jag Master Photography Podcast. Klockren i mitt tycke.

Det finns så klart många andra och ni får gärna tipsa om era eventuella favoriter.

Övrigt

På temat inspiration så finns det en unik möjlighet att hänga på mig och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till vackra Romsdalen i maj 2019. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks.

Mattias Sjolund