Ett par klockrena fotoidéer inför 2019

Ett par utav oss hänger oss eventuellt åt nyårslöften, denna lista skulle kunna vara ett uppslag till ett roligare typ av nyårslöfte med syftet att föra ditt fotograferande framåt. 

Testa en ny genre 

Ingen mår bra av att köra i samma hjulspår år efter år, framförallt är det dåligt för den personliga utvecklingen. Att testa en helt ny genre, eller åtminstone en ny sub-kategori inom samma gren som exempelvis intima landskap inom landskapsfotografering, är ett utmärkt sätt att sätta vår kreativitet och vårt kunnande på prov.

Pröva ny utrustning

Det är ju inte alltid nödvändigt eller görbart att köpa nya grejor. Men nya inslag i kameraväskan ger oftast en kreativ kick. Du kan inledningsvis hyra (eller i bästa fall låna) exempelvis den där gluggen du funderat på. Testa på macro eller super tele, se vad du gillar och inte gillar.

Nya tricks i post-process

Jag gav mig själv i julklapp ett par timmars privat undervisning med, i mitt tycke, en av världens bästa på området. Den amerikanska landsskapsfotografen David Thomson. Allt med målet att vidareutveckla mig själv och mina skills efter att i över ett halvår gjort samma monotona insatser på mina bilder. Oerhört berikande. Att lära sig nya sätt generellt är bra!

Printa dina bilder

Under många år var datorn det enda ställe jag kunde titta på mina bilder. När jag för första gången därför gjorde en 100x70 print på ett av mina motiv så var det lite av ett halleluja-moment. Det är en helt annan sak. För att dra denna idé lite längre så är mitt råd att även pröva på möjligheten att ”ställa ut”. 

Hitta ett projekt

Om det finns något du brinner för så finns det sannolikt grund för att även skapa ett projekt. Ett projekt i detta sammanhang kan ju handla om att dokumentera något under en längre tid, följa tidens gång exempelvis hos en grupp människor eller ute i ett landskap. 

Sätt upp restriktioner

Här kan det ju bli hur tokigt och roligt som helst, men några exempel är att för resterande delen av året bara fota med en brännvidd eller bara fota medveten rörelseoskärpa.

Under 2018 var ett av mina mål att lära mig en ny teknik, fotografisk impressionism

Under 2018 var ett av mina mål att lära mig en ny teknik, fotografisk impressionism

Återskapa en förebild

På många sätt är detta det bästa sättet att lära sig fotografera på. Har du en bild du gillar, försök att återskapa den. Antingen på samma plats eller på ett liknande sätt. 

Jag har skrivit ovanstående fritt efter en förlaga av Spencer Cox. 

Kurs

Jag kör under våren i regi av Scandinavian Photo ett antal kurser inom Lightroom. Den första är slutsåld med det finns ett fåtal platser kvar den 16 februari. Mer information hittar du här: https://www.scandinavianphoto.se/produkt/1024193637/fotokurs/2019-02-16-grundkurs-lightroom-vasagatan

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

   

Mattias Sjolund