Då blir ett polariseringsfilter överflödigt!

Jag har under hösten åkt runt i vårt vackra land och pratat om verktyget filter. En slutsats jag alltid delar med mig av är att reflektioner är snyggt och något man inte per automatik ska försöka trolla bort samtidigt som jag gärna påpekar att polariseringsfiltret är ett väsentligt verktyg på vår palett men något som bör användas med eftertänksamhet. Som med allting annat med andra ord.

I nedanstående exempel används det polariserande filtret till höger. Jag vill påstå att det i detta fall tar känslan ur bilden. Det vackra reflekterande ljuset i den vänstra bilden, som jag anser är viktig för kompositionen är borta. 

Reflektion.jpg

När jag i somras var vid fågelsundet så var just reflektionen i hällkaret avgörande för känslan i bilden. Utan den så hade det bara varit en stenhäll, förvisso fin men inte alls med den potential som som hällkaret tillför. 

Web_MS82504_2-Redigera.jpg

Om du vill göra den blåa himlen blåare, berika de regntunga bladen ytterligare eller se stenarna på botten i sjön, använd ett bra polariserande filter. Men utvärdera alltid först om filtret förbättrar din komposition. 

Jag fortsätter dock att vidhålla att alla landskapsfotografer bör äga ett polariseringsfilter och om inte så snart som möjligt införskaffa ett. Gärna tillsammans med ett ND8 och ett ND64, vilket jag tycker utgör basen för en bra filteruppsättning. 

fotoresa

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till vackra Romsdalen i maj. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

kurs

Från noll till hundra med Lightroom och Photoshop. Jag kör i januari en heldagskurs för dig som vill utvecklas i bildbehandling och post process. Läs mer: https://fotomagica.net/kurser-postprocess

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 


Mattias Sjolund