Landskapsfoto. Hur skapar du en tredimensionell känsla i en 2D bild? Ett antal tekniker att använda sig av i fält.

Bilder med en känsla av djup bjuder in betraktaren att utforska ditt verk. Med ett antal enkla tekniker kan du i fält skapa en bättre djupkänsla i dina bilder. Vi tittar bl.a. på hur sidoljus och atmosfär kan hjälpa dig på vägen. 

Atmosfär:

Som vi vet så upplevs objekt ljusare (mindre svärta), mindre mättade, mindre detaljerade desto längre bort dom befinner sig. Dess färg är inte sällan dessutom mer överensstämmande med himlens färger. Målande konstnärer har i århundraden använt sig av detta faktum för att skapa djupkänsla i sina verk. 

Detta baserar sig på att desto längre bort ett föremål är, desto fler partiklar (vatten, damm etc.) finns mellan dig och objektet som på olika sätt filtrerar och påverkar ljuset. 

Några av dom klassiska konstnärerna som på ett mästerligt sätt verkligen tagit fasta på detta är dom så kallade Hudsonmålarna men även dom samtida nordiska Skagenmålarna använder sig av detta faktum i flera verk. 

Albert Bierstadt

Albert Bierstadt

Vi som fotar landskap, i synnerhet för dom stora vyerna, tycker jag har mycket att lära av just Hudsonmålarna. Om du använder atmosfären i din komposition, eller snarare om det lämpar sig så kan effekten av denna bidraga till att skapa en djupkänsla i bilden. 

Konvergerade linjer (Vidvinkel)

En kul men minst lika användbar bieffekt av en vidvinkel lins är att parallella linjer upplevs konvergera längre bort mot horisonten vilket både leder ögat in i bilden men även skapar ett upplevt djup. 

Linjerna tycks sammanfalla längre in i bilden.

Linjerna tycks sammanfalla längre in i bilden.

Sidoljus:

När objekt belyses från sidan förstärks den tredimensionella känslan och som framhäver objektets verkliga form genom den belysta sidan och gradvisa nedtoningen mot svart på den sida som inte är belyst.

Sidobelyst träd

Sidobelyst träd

Sidobelyst scen

Sidobelyst scen

Lager (Tele):

I nedanstående bild (fångad i Rättvik) ger den avtagande svärtan en känsla av djup. Precis som exemplet ovan är atmosfären en viktig komponent.

_MSJ3369-Edit.jpg

Naturliga ramar

Ett annat sätt att skapa djup är med ramar. Två väggar eller som i detta fall en allé kan duga. I dessa typer av bilder är den ljusaste delen innanför ramen, och bjuder in betraktaren.

_MS82226_1.jpg

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

Jag vill rikta credit till James Lorentson som skrivit en engelsk förlaga till ovanstående artikel.

fotoresa!

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till vackra Romsdalen i maj. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

kurs

Från noll till hundra med Lightroom och Photoshop. Jag kör i november en heldagskurs för dig som vill utvecklas i bildbehandling och post process. Läs mer: https://fotomagica.net/kurser-postprocess

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com


Mattias Sjolund