Foto Magica

View Original

Landskapsfotografering, Reflektioner och tips.

Motiv

I dag tänkte jag vi skulle beröra detta med motiv. Min erfarenhet av landskapsfotografering är inte lastgammal och påbörjades runt 2004. Jag visste nog inte ens att det kallades något speciellt utan gillade generellt att vara ute i naturen och fota och hitta motiv.

Kungsleden 2004 

Det man generellt kan säga om motiv är bl.a. två saker:

  • Motiv finns överallt, allt är ett motiv 

  • Ansel Adams lär ha sagt att det i varje bild finns två personer, betraktaren och fotografen. Du behöver kommunicera med betraktaren och på ett så rent och enkelt sätt som möjligt kommunicera din bild, ditt motiv, med betraktaren.

Men precis som i många andra fall så fins det även inom landskapsfotografering vissa saker att förhålla sig till, att lära sig och förstå. (Se även denna artikel om tredjedelsregeln)

Vi börjar med att visualisera en slät vidsträckt yta. Långt där borta finns ett berg, eller en solnedgång. Låter det bra? Ser ut ungefär såhär:

Copyright Matt Kloskowski (Edited for educational purpose)

Vad är din uppfattning om ovanstående bild? En sak jag ser är en vacker himmel. Det finns en förnimmelse om rymd. Bilden är komponerad enl. tredjedelsregeln. I detta fall utgör himlen den övre tredjedelen. Denna bild har jag lite slarvigt gjort om i Photoshop för att tydliggöra vad som verkligen saknas och samtidigt är en av de viktigaste elementen inom landskapsfotografering, nämligen förgrunden. 

Copyright Matt Kloskowski

I exemplet ovan är kompositionen komplett och nästan perfekt. Dessutom finns det en bra story i bilden eftersom den avbildar de så kallade Sailing Rocks eller vandrande stenar. 

5 saker att alltid tänka på för att fånga ditt motiv

  • Ljuset (och molnen), var är ljuset, vad pågår vad händer?

  • Förgrund (som exemplet ovan)

  • Solen, var är den och kan du använda den i din komposition?

  • Tiden på dagen, påverkar den andra element?

  • Omgivning, var uppmärksam på vad som händer bakom dig och runt omkring dig.

Tänkvärt

Jag är inte intresserad av att hitta nya motiv, jag vill se ett motiv på nya sätt

-Ernst Haas

Vi kan ha detta citat i åtanke en stund. Det finns nog en miljon bilder av Taj Mahal men det hindrar inte tusentals personer av att fota det varje dag. För ett tag sedan berättade en kollega till mig om ett kickstarter projekt. Det var en ny kamera med inbyggd GPS och uppkoppling mot massa bilddatabaser. Om motivet du riktade kameran mot redan kunde matchas i någon av bilddatabaserna, exempelvis Instagram så gick det inte att trycka av. En slags digital miljöåtgärd som är lika galen som rolig. 

Med ovanstående citat färskt i minnet kan vi titta på Oliver Curtis  Han har gjort en grej av att vända kameran åt "fel håll". Så hans bild av Taj Mahal är följande

Copyright Oliver Curtis

Curtis står med Taj Mahal i ryggen och fotar i motsatt riktning. Ytterligare en tänkvärd skiftning från den traditionella Taj Mahal bilden är följande:

Med andra ord, det är i betraktarens öga som motivet finns. Det finns en eller flera dimensioner av det traditionella. 

Att hitta en bra plats att börja på

Jag har ju i ett tidigare inlägg talat om att ta klivet och verkligen lära sig kameran. Att ta steget från komfortzonen och automatläget och börja fota manuellt. Ett mycket bra sätt att praktisera sina nyvunna kunskaper är att scouta en location i din närhet.

Vi är ju inte alla som har turen att ha Paciffic North West, Canyon land, Island eller Norges vackra kust runt hörnet. Själv bor jag i Uppsala och har åtminstone en eller ett par timmar i bil till storslagen natur och skärgård. 

Men oavsett var du bor så finns det säkert något att fota. Själv hittade jag en vacker gammal stenbro att fota på cykelavstånd från huset där jag bor, det finns även en dal som i vissa fall kan vara fantastisk. Jag brukar använda Google maps och andra tjänster. En ny cool tjänst som jag bara börjat titta på är Photo Hotspots som markerar hur hett det är i ett visst område utifrån hur många bilder som tagits där. Inte oväntat är Sverige ganska svalt, Island ryker som värsta vulkanen och Norges kust lyser ilröd. 

När du väl hittat en plats så bör du använda olika applikationer för att titta på ljus och väderförhållanden. Några klockrena appar är:

Sedan är det bara att börja planera. Scouta även lokalpressen efter intressanta grejor som kommande norrsken, supermåne mm.

Utrustning

Nödvändig

  • Tri pod -Stativ

  • Fjärrutlösare/remote

  • Bra kläder

Även bra att ha men inte akut

  • Vidvinkelobjektiv

  • Filter