Njut av lekfullheten

Av alla ämnen inom konst och fotografi kan kreativitet vara det svåraste att definiera. Det beror främst på att det kan betyda så mycket och vara så olika för alla. Det är dock något som ofta nämns och ibland används på ett ytligt sätt.

Det här är varken första eller sista gången jag kommer att återkomma till ämnet kreativitet. Men istället för att fokusera på hindren för kreativitet, låt oss prata om sätt att odla den.

Vi glömmer vara lekfulla

Det sägs att det största hotet mot kreativiteten är den förutfattade bild vi målar upp i våra huvuden innan vi ens har börjat. Du kanske till exempel lagar en Coq au vin och följer ett recept till punkt och pricka. Du har en förväntan och en förutbestämd idé om hur resultatet ska bli. Men vad händer när den bilden krossas och rätten, trots dina noggranna förberedelser, inte håller måttet?

På samma sätt är det inom bildkonsten ofta lekfullhet som behövs redan från början. Du kan ha receptet för en bra bild i åtanke, men var inte rädd för att experimentera och prova nya tillvägagångssätt, nya ingredienser eller bara mer eller mindre av det som anses nödvändigt. Var lekfull!

Detta gäller både ute på fältet och i det digitala mörkrummet.

Låt oss omfamna kreativiteten med ett öppet sinne och en vilja att utforska nya möjligheter. Låt oss inte vara rädda för att göra misstag och lära oss av dem. Med varje nytt försök har vi möjlighet att växa och utvecklas som konstnärer och individer.

Vissa motiv är svårare än andra

Hos vissa motiv finns redan färdiga recept. Det som närmast kommer upp i mitt minne är såklart The Dark Hedges som helt nyligen besöktes av vår grupp på Nordirland.

Nästan samtliga exponeringar jag sett därifrån, inkluderat min egen, är tillagade enligt exakt samma recept. Nigel Dansons bild på Buchaille Etive Mor jag nämnde i föregående nyhetsbrev har samma egenheter. Samtliga bilder från den platsen är mer eller mindre identiska. De innehåller därmed exakt 0% lekfullhet. Kreativitetsbefriande aktiviteter kan dock fortsatt vara roliga att ta även om elementet lekfullhet uteblir.

Vill även du ta bilden ”alla vill ta” så tycker jag du ska göra det. Skömskudden ska av som vi konstaterade föregående lördag men gå gärna bananas efter det. Eller försök åtminstone.

Jag fotade isformationer i tisdags ute vid en tjärn i skogen. 0% förväntan, 100% lekfullhet. Resultatet kommer jag kanske inte smacka upp likt en gigantisk skylt på stan men det är ju knappast viktigt då jag hade en otroligt fin stund. Närmare 3 timmar ofiltrerat nörderi i skogen och det gjorde mig både oerhört glad och tillfreds.

Var inte rädd för att ta "bilden som alla vill ta" - men försök att fylla en variant av den med din egen kreativitet och personlighet. Och kom ihåg att fotografering framförallt handlar om att ha kul och utforska sin egen vision. Så oavsett om du fångar abstrakta isformationer i skogen eller fotograferar färdiga kompositioner på en populär plats, ta vara på stundens glädje och låt din passion vägleda dig. Med varje bild du tar kommer du att fortsätta att växa och utveckla dina färdigheter.

Mattias Sjolund