Fyll boxen först
Tänk utanför boxen kan eventuellt vara det mest korkade någon kan säga till en person som söker svaret på frågor som exempelvis hur blir jag bättre på X? Hur kan jag göra för att undvika Y. Ändå ekar uttrycket både frekvent och långt utanför de konventionella kursgårdar där det en gång föddes i hopp om att kunna banka in ett uns kreativitet i vardagströtta kontorshjärnor.
För det är ju kreativitet det handlar om. Det är det vi menar när vi säger tänk utanför boxen, en kreativ lösning, ett kreativt sätt att lösa eller göra saker på.
Men inte nog med att frasen används frekvent, vi säger det även utan hänsyn till två ganska viktiga parametrar. För det första så lämnas uttrycket hängande, utan närmare förklaring till exempelvis på hur eller vad. Hos mottagaren är förmodat den första frågan,vilken j-kla box? I allra högsta grad en berättigad fråga. Uttrycket tar heller ingen hänsyn till storleken på eller innehållet i den tilltänkta och förmodat redan befintliga boxen. För skulle det faktiskt vara så att den där boxen ändå existerar så kan vi med ganska lite eftertanke och ganska snart konstatera att boxens utformning i allra högsta grad bör vara individuell. Det vill säga ingen box är den andra lik.
Vi exemplifierar. Vår hjärna är fylld med all upptänklig information och kunskap. Vi har vid varje givet ögonblick själva bestämt med vad den fyllts och satt våra begränsningar (boxens väggar)vad vi inte tagit in eller av olika anledningar prioriterat bort. Din förmåga att därför utanför boxen exempelvis kunna lösa ett för andra svårlöst matematiskt problem på ett nytt sätt baseras alltså på dina redan förvärvade kunskaper, och de måste redan finnas i boxen innan du skrider till verket. Vi kan med andra ord inte koka soppa på en spik. Antingen har du verktygen att tänka utanför boxen med eller så har du dem inte.
Så för att tänka utanför boxen, för att vara kreativa, så behöver vi först samla på oss kunskaper, insikter och erfarenheter. Det står inte i handboken, men så är det.
Från ax till limpa
När vi väl har samlat på oss kunskaper, insikter och erfarenheter så börjar vår hjärna nästan per automatik "tänka utanför boxen", nya neurala banor tycks bildas och vi börjar se en helhet vi inte tidigare kunde samt att vår förmåga att angripa utmaningar och problem blir lättare vart efter vi fyller på med kunskap.
Som exempel kan jag nämna att när jag började fotografera så började det med utmaningen att ta kontrollen över en exponering, idag har jag i vart fall en begynnande kontroll över hela uttrycket och upplevelsen av min exponering, från ax till limpa. Det gör hela skillnaden men det är också skillnaden mellan små kunskaper och lite större kunskaper.
Så nästa gång någon ber dig att tänka utanför boxen, säkerställ gärna att vederbörande även kan tala om för dig vilka verktyg du behöver för att göra det och gärna även kan lära dig hur du använder dem. Att ha förmågan att tänka utanför boxen är fantastiskt men vägen dit är vare sig rak eller enkel.