Konsten att exkludera
Ett viktigt steg för att ta bättre bilder är att lära sig att bemästra "konsten att exkludera", vilket i sak innebär att ta bort element som inte bidrar till vad du än försöker berätta med din bild. En klassiker i dessa sammanhang är himlar i alla upptänkliga sorter som absolut inte tillför något. Trots detta utgör de inte sällan 1/3 del av bildens yta eller mer. Mjölkvita himlar, utan texturer som bara infinner sig, nästa per automatik. Klassiska tele är i dessa sammanhang idealiska, eftersom de gör att du lättare kan utesluta irrelevanta och/eller distraherande föremål för att helhjärtat kunna fokusera betraktarens uppmärksamhet på de viktigaste detaljerna och elementen i din komposition.
Varje stil har sina utmaningar, varje stil en viss typ av verktyg. Att vidvinkelinkludera eller att teleexkludera. Av de två är teleexkludering eller isolering utan tvekan enklare. Men att skala bort kräver också ett visst mod. Även om det är lättare än vidvinkelinkludering, kräver uteslutning fortfarande förmågan att se vad som är viktigt för en given komposition och vad som inte är det. Att lära sig att isolera "bilder i en bild" med ett teleobjektiv är ett viktigt steg och det kommer att hjälpa dig att stärka dina kompositionsförmåga och göra ditt fotografi mer djärvt och övertygande. I ovanstående bild går uttrycket nästan mot det extrema, en väldigt liten del i ett klassikt motiv på Haukland blir här stjärnan, som dessutom mot en annalkande storm verkligen står ut.
Nyckeln är att avgöra vilka delar av en given scen som är intressanta, viktiga eller relaterar till varandra på ett övertygande sätt. Zooma sedan helt enkelt in tills du får en inramning som bara innehåller dessa element. I stället för krångliga förhåålningssätt som att tänka baklänges och först bestäma vilka element som distraherar eller på annat sätt inte hjälper till att stödja kompositionen, så brukar jag helt enkelt zooma in och hitta mina utsnitt den vägen.
Som med allt annat krävs övning. Det handlar verkligen om att lära sig hur man förenklar och att lära sig hur man avgör vad som är viktigt för en komposition och vad som inte är det. Det bästa rådet jag kan ge är detta: när du arbetar med en given scen, prova flera varianter av kompositionen, zooma ut och inkludera mer och sedan zooma in och inkludera mindre. Bestäm vilken variant du gillar bäst, och tänk kritiskt på varför det är din favorit. Använd dig av olika frågeställningar, som jag tidigare skrivit om, för att fatta rätt beslut.