Liten ND filter skola
Bland de första blogginläggen jag skrev på Foto Magica för flera år sedan handlade om filter. Ett ämne som fortsätter att fascinera och förbrylla.
ND-filter har en viktig roll i min verktygslåda, inte för att jag använder dom jämt utan för att jag ibland måste ha dom.
Enkelt uttryckt; ND-filter är en mörk bit av glas eller harts som du sätter framför ditt objektiv för att släppa in mindre ljus i kameran. Vad detta uppnår är en långsammare slutartid som annars inte skulle vara möjlig utifrån befintliga ljusförhållanden.
Många gånger kan du, helt utan filter, uppnå önskad slutartid, särskilt med halverad ISO och en liten bländare på exempelvis f16. Men om du då inte lyckas har du inte så många fler val än just att använda ND filter. Främst av en anledning som kallas diffraktion. Vilket nästan är som en slags oskärpa. Diffraktion orsakas av att ljus böjs runt ett föremål. I det här fallet, det lilla hålet i bländaren vid f/22. Denna böjning av ljuset gör att bilden blir mjuk genom hela scenen. För att bibehålla bildens skärpa bör du inte blända ner över f/16 (på en croppad sensor är toleransen ännu lägre, närmare f11)
ND-filter ska inte förväxlas med graderade ND-filter, graderade filter är mörka på toppen och blir gradvis tydliga i botten.
Vilka ND filter är värda att investera i?
ND8/3 stopp
3 stopp är en halvering (eller åt andra hållet en fördubbling) av ljusinsläppet 3 gånger. Detta filter används ofta när du endast behöver sakta ner din slutartid lite grann. När du exempelvis fotograferar floder och vattendrag kanske du vill ha bevarad textur i vattnet snarare än en utjämnad bomullseffekt, för att uppnå detta behöver du en slutartid runt 1/6 av en sekund. ND8 är oftast adekvat och perfekt att börja med.
ND64/6 stopp
Nu börjar filtrets effekt verkligen synas, mitt mest användbara ND filter. När du använder det under gyllene timmen eller vid soluppgång/solnedgång kommer du att ha en exponeringstid på allt från 30 sekunder till 4 minuter. Detta kommer att få alla rörliga moln att suddas ut och sträcka sig över himlen, vilket visar intressanta rörelser. Den längre slutartiden fångar även upp också fler färger på grund av de skiftande färgerna i molnen.
Utöver ovan finns alla möjliga styrkor ända upp till 15 stop. Ett så pass kraftfullt ND filter att du utan vidare kan få Drottninggatan en fredagseftermiddag att se helt folktom ut.
Variabla ND-filter
Dessa filter låter dig ändra mängden ND med en enkel vridning, allt från 1-5 stopp exempelvis. Jag tycker att dessa är klockrena för att prova på detta med ND men kanske inte som ersättare för de fasta ND filter som finns. Bland de variabla ND som finns på marknaden finns många riktigt dåliga, som bl.a. bränner in en kryss effekt i dina exponeringar. Jag kan dock gå i god för att de som NiSi tillverkar inte gör det.
Var ska jag börja?
Filter är dyra, men ingenstans blir det tydligare att du får vad du betalar för. Filter ska vara gjorda i glas för att vara värda namnet. Billiga plastfilter försök mer än de gör nytta.
Börja gärna med ett variabelt ND. Ska du köpa bra instegsfilter är märket Kenko helt okej. Bland proffsmärkena finns NiSi, Lee, B+W och några fler. Så plånboken får avgöra tycker jag.