Några kortare insikter om färgteori
Jag började intressera mig för detta ämne för något år sedan och har försökt genom olika källor skaffa mig fördjupade insikter. Erin Babnicks bloggartikel på ämnet, och som till del ligger till grund för detta inlägg, är klart rekommenderad att läsa. Det bör även sägas att inläggets omsättning i praktiken innebär en del artistiska friheter, där du bör vara öppen för att arbeta med nyanser i postprocess för att åstadkomma en bättre harmoni i dina bilder. Därmed sagt vill jag även betona att det endast i undantagsfall för egen del handlar om något annat än ytterst små justeringar. Paletten som finns återgiven i nedanstående bilder var där från början, men för att ytterligare öka bildens kraft kan jag från tid till annan dämpa alt. eliminera vissa avvikande nyanser.
Våra omgivningar är fulla med färg. I naturen är det intressant att konstatera att vanligt förekommande kombinationer av nyanser är sådana vi uppfattar som harmoniska. Nyanser som kompletterar varandra eller som på annat sätt harmoniserar.
Sammansättningen av nyanser är en viktig beståndsdel inom komposition och spelar en stor roll i hur en bild uppfattas.
”När en mängd olika nyanser sprids runt en bild, kommer de sannolikt att tävla med varandra om betraktarens uppmärksamhet, vilket får en bild att bli spretig och mindre intressant.” -Erin Banick
Vi eftersträvar inledningsvis att vid en analys erhålla tre distinkta mönster på färghjulet. Antingen:
Komplementärt, där en nyans matchas av en andra, diagonalt på hjulets motsatta sida.
Eller en Y form
Alternativt ”analog” där nyanserna sitter tätt samman som en grupp i någon del av färghjulet.
Nu kan det ju tyckas vara näst intill omöjligt att få en perfekt harmoni, men det är förvånansvärt ofta som naturen redan ”tänkt rätt” till vår fördel.
Generellt sätt är det lättare att balansera ett fåtal nyanser som harmoniserar, gärna med en något tillbakadragen mättnad. Ju mer mättnad som en färg har, desto mer kraft kommer den att utöva i din komposition. Därför fungerar mättade färger bäst när de visas i små eller mörkare områden i en bild. Samma sak om du har starkt avvikande färger från en i övrigt harmoniserande färgpalett i din koposition. Då kan det vara aktuellt att:
Minska mättnaden alt,
Skifta färgen till en ”svalare” nyans alt,
Mörka ner den delen av bilden alt,
Ändra färgen så att den matchar andra i bilden alt,
Beskära eller klona ut elementet helt.
I ovanstående exempel ser vi hur vi dels i den blåa nyansen (delvis närvarande i förgrunden) och den den oranga (komplementfärgen) finns med. Men vi hittar även ett antal andra nyanser som är tätt intilliggande den oranga närvarande. Sammanfattnings är detta nyanser som samspelar med varandra och bildar harmoni.
I nedanstående exempel har vi i likhet med ovanstående ett exempel där nyanserna sitter tätt sammanflätade på färghjulet, ännu tätare än i exemplet ovan och med en likvärdig effekt av harmoni.
Nedan ytterligare ett exempel på en bild där de förekommande nyanserna vid en analys visar sig ligga tätt samman på färghjulet, även om dem i idealfallet hade legat ännu tätare och kanske inte skulle vara fullt så mättade.
Hur analyserar jag färgerna i mina bilder?
Det finns ett fantastiskt verktyg från Adobe som är online och helt gratis. Du når det via följande länk
Där kan du ladda upp din bild och får den analyserad. Börja med att försöka se om din analys förhåller sig till något av de mönster jag skriver om ovan. Om du hittar avvikelser så kan det vara en god idé att antingen minska mättnaden eller på annat sätt enl. ovanstående tips försöka minska kraften av den färgen.
I bilden med björken härintill så finns det exempelvis på stenen nere till höger inslag av mycket grönt och även rött, dessa partier har jag genom bearbetning med penslar etc. försökt minimera effekten av.
I nedanstående bild med mossan har jag förstärkt de blåa/lila nyanserna.