Att packa rätt är stort men att packa fritt är större.

Jag kan lätt se att rubriken, som kanske sticker ut lite i detta forum, inte slår an en sträng hos alla. Men inlägget är skrivet till en speciell typ av personlighet, en personlighet som precis som jag tillhör kategorin som organiserar oss lyckliga. Men även till dig som kanske lite nyfiket undrar varför en bra kameraväska underlättar den kreativa processen.

Väskor i alla former är för mig ett slags intresse och ett alldeles eget kapitel. Så har det varit i säkert 30 år. En bra väska underlättar vardagen, oavsett vad det är som jag ska företa mig. Design och funktionalitet är de främsta markörerna som jag använder mig av när jag bedömer en väska. Utvecklingen på området har varit stor dom sista 10 åren, bl.a i takt med att det generella intresset för natur och vildmarksliv ökat. 

Inom fotobranschen är det således inte bara kameror och gluggar som tagit stora kliv framåt. En fotoväska idag är ett under av smart design och inte sällan coola lösningar. 

Det jag brukar titta efter är såklart kapacitet men även vad för kringutrustning som går att inkludera. Likaså är det viktigt att övriga attiraljer som behövs, där vadarstövlar är i den bortre änden av skalan, på ett eller annat sätt går att få med.

Själv äger jag tre stycken väskor som jag under åren införskaffat vart efter passionen kring foto växt. Minst två för mycket kan man först tänka men häng med här.

Min huvudsakliga väska, Lowepro ProRunner 450 rymmer allt. 2 hus, min 13” Mac Book. 4 stora gluggar där min Tamron 70-200 är den längsta. Utöver det så rymmer den diverse laddare, Ett komplett NiSi filtersystem, Tripod och en rad andra filter. Men det är ju inte det enda man behöver på fältet. Den sväljer därför även ett rengöringskit, första förbandskit, gaffatejp, head lights, toalettpapper, våtservetter, en skaljacka och lite proviant. Med lite smarta ad-ons så får jag även med mig vatten för en dag samt lite mer käk. Som inbiten väskfetishist är det entotal lycka att ta med den ut på tur.

Min andra väska är min äldsta, en Vanguard. Den har några år på nacken och har egenskaper för en mindre utryckning. Den är dock inte optimal och saknar den smarthet som exempelvis den betydligt nyare Lowepro ProTatactic 350 har som är en betydligt mer modern väska i motsvarande storlek. Gillar dock utrymmet i topplocket. En inte helt oviktig detalj som exempelvis ger utrymme för en skaljacka. 

Sist och minst men ingalunda sämst, min Streetline, även den från Lowepro. En väska i messengerdesign som är perfekt i vardagen och sväljer både en laptop, min Nikon 600 och en exempelvis en 35 mm glugg. Den införskaffades som julklapp till mig själv då jag ville säkerställa att jag alltid, även på jobbet, har en kamera med mig. Vet ju aldrig vad för vackert som kan uppenbara sig på promenaden till jobbet en tidig morgon. 

Vad vill jag nu säga med allt detta. Jo att det är viktigt att du ger dig själv rätt förutsättningar att genomföra det du behöver eller önskar göra. Givetvis anpassat efter din budget. Oavsett om du ska ut på tur i ett par dagar, fota ett bröllop, ta en kortare promenad i skogen eller ”bara” ta några bilder nere på stan. Att ha rätt typ av väska, anpassad för dina krav och för dina ändamål är inte oviktigt för den kreativa friheten och som ett stöd i den kreativa processen. Självklart går mycket att lösa även med en ICA kasse men det är självklart inte optimalt i dessa sammanhang. 

Om du står i begrepp att köpa ny väska så kan det, utöver kapacitet och funktion, även vara bra att säkerställa att väskan precis om exempelvis ProRunner 450 är godkänd att ta med i kabinen på planet (även om jag sällan brukar kunna matcha maximalvikten rätt) samt att du kan få plats med en del extra kläder. Jag har som extra utrustning till min ProRunner en extra liten påse jag hakar på sidan som rymmer ytterligare saker som lämpar sig att ta med, utifrån gällande väder och temperatur. 

Jag inser att detta verkligen är lite nördigt. Men det får jag tillåta mig själv att bli ibland, allt för att maximera mina möjligheter att ta en bra bild.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på sidan för fler tips och erbjudanden. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Tamron och driver även en del utbildningar och workshops.

workshop!

Vill du hänga på en av höstens mer spännande workshops? Denna tvådagarsworkshop tar dig till vackra Färnebofjärdens nationalpark, Bredforsens naturreservat och kusten vid Grisslehamn. Mer information här. Några platser kvar.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Mattias Sjolund