Sanningen om mitt dubbelliv, 3 sätt att finna balans mellan passion och vardag.

För mig och säkert flera utav er andra så handlar livet om mycket annat än foto. Även om strävan finns så har jag ett engagerande ”day time job”, en fru, tre barn och bland annat amorteringar att ta hänsyn till innan en lite ensamtid med kameran kan komma på fråga. Och det blir ibland lite plågsamt att konstatera att ”alla andra” minsann är ute och tar fantastiska rutor dagarna i ända. 

Denna situation, insåg jag tidigt, skulle bli ohållbar om jag inte kunde hitta en balans, där både foto och all annan vaken tid kunde samsas. Så jag har därför börjat "jobba" enligt nedanstående lista som ger mig möjlighet att fungera i mina tre livsroller,  pappa, säljansvarig och passionerad fotograf.  

1. Vara aktiv fotograf utan kamera, konsten att visualisera.

Jag ägnar mycket tid åt att ta in min omgivning, detta gör jag genom att inte bara titta utan verkligen försöka se. Exempelvis så passerar jag på min dagliga promenad mellan förskolan och jobbet genom en park. En ganska ospännande plats per se men att gå där varje morgon och se hur ljuset har förändrats från igår, eller analysera hur solens strålar belyser ett visst objekt på ett visst sätt gör att fotohjärnan arbetar även utan kamera. Att leta efter kompositioner och titta efter exempelvis abstrakta motiv och intima landskap är andra sätt som ger mig rätt mind-set.

2. Aktiv bildanalys

Jag tittar på massvis av bilder, men jag scrollar inte compulsivt utan försöker ta in bilden och föreställa mig hur den som tagit den tänkt/gjort och kanske hur jag skulle ha gjort. Ytterligare en form av visualisering. Ett slags passivt fotograferande

3. Scouting

Jag kollar på mycket kartor och analyserar platser (tidpunkt/ljus mm) för att se vart jag ska bege mig härnäst. Jag sammanställer sedan dessa både lokala och internationella i någon typ av bucket-list att beta av när möjlighet finns. 

Samtliga ovanstående punkter kan jag utan problem genomföra i min vardag utan något som helst intrång i de rutiner både jag och min omvärld förväntar sig att jag dagligen ska utföra. Tillkommer gör givetvis även annan typ av inspiration i form av artiklar och youtube. Till sist så gav jag mig själv en julklapp i form av en arbetsväska (Lowepro Streetline) som även rymmer ett klassikt 35mm objektiv (Tamron 35mm 1,8 som inte bara är knivskarpt utan även föredömligt lätt) och min något mindre D-610. På så vis ges jag numer även möjlighet att fota, exempelvis om något oväntat ljusfenomen plötsligt uppenbarar sig över stan. Det händer dock alldeles för sällan, men precis som bilden nedan indikerar så har även jag lite tur ibland.

Plötsligt händer det och kameran var faktiskt med. I parken på väg till jobbet. Nikon D600/Tamron 15-30mm f2.8 Di VC USD

Plötsligt händer det och kameran var faktiskt med. I parken på väg till jobbet. Nikon D600/Tamron 15-30mm f2.8 Di VC USD

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på sidan för fler tips och erbjudanden. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Tamron och driver även en del utbildningar och workshops.

workshop!

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och utveckla dina egenskaper som landskapsfotograf vid Dalälven och kusten vid Grisslehamn i höst. Workshopen omfattar även ett omfattande seminarium i post process. Mer information här. Några platser kvar.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Mattias Sjolund