Vad är meningen med allt?
I veckan fick vi ett läsarbrev som berör en frågeställning vi tror fler kan ha. I synnerhet om du likt många andra fotograferat ett tag. Vad är meningen med alla bilder?
Läsaren beskriver hur han försöker hitta nya lösningar och utsnitt på platser och motiv som han återkommer till. Att han allt oftare låter bli att fullfölja då han känner att han inte längre tar bilder som tillför något nytt, framförallt till det material han redan har.
Med arkivskåpet fullt av printar, inramade bilder som bara står så kan det vara lätt att ställa frågan vad meningen med det hela är? Han avslutar med att konstatera att han inte bara kan fortsätta att fota, printa och lägga i lådor.
Att återfå en mening
Inledningsvis så tror vi på att vi fotograferar för vår egen skull. Ingen annans. Och om foto för stunden inte skänker någon glädje så kanske en nödvändig paus är på sin plats. Dessa pauser kan gärna få sträcka sig några månader, för foto ska ju i grunden vara lustfyllt och det är viktigt att känna lust och glädje.
River Tummel, Mattias Sjölund 2024
Men för att bemöta frågorna lite bättre så önskar vi börja med samlandet.
Inte heller vi ser en mening med att bara fota, printa och lägga i lådor. Men att däremot tror vi på att kurera sina samlingar kan vara meningsfullt. Ett första meningsfullt steg är att du antingen i det analoga eller det digitala arkivet gör en ordentlig rensning för att därefter bygga upp olika samlingar.
En första och för de flesta meningsfull och rolig samling att bygga är egna personliga favoriter. Här behöver du vara benhård och tuff mot dig själv. Plocka ut dina 10 eller 20 bästa bilder och lägg dom i en mapp (för egen del gör jag detta i Lightroom). Att välja ut ett begränsat antal bilder är både tidskrävande, tufft och ger upphov till självransakan.
Därefter kan du gärna ägna några månader att rensa ut alla bilder som absolut inte betyder någonting. För egen del tangerar det närmare 80% i snitt.
Tematiska samlingar
En annan meningsfull syssla är att bygga tematiska samlingar. Det är viktigt att bygga på teman som lockar och intresserar dig. Exempelvis "Havslandskap" eller "Mystiska skogar". När dessa samlingar är klara blir det även betydligt lättare att visualalisera vad som eventuellt saknas och vilka bilder du skulle vilja kompletera med. Då har du plötsligt anledning att ta nya bilder.
Inspiration är grunden till allt
När vi kommer till den inledande frågan så tror vi att konstant försöka hitta nya sätt att fotografera redan kända platser på kan upplevas som att koka soppa på en spik. Och att försöka slå knut på sig själv och köra i gamla hjulspår är i ärlighetens namn fel väg och ofta kontraproduktivt. Till slut står du där lite tanklöst och trycker av bild efter bild bara för att.
Än en gång så kan en välbehövlig paus vara på sin plats. En paus från fotograferandet eller åtminstone en paus från den där ekhagen du redan fotat femtielva gånger bara i år.
Här kommer det lustfyllda in igen. Det måste kännas lustfyllt och i regel krävs här en rejäl mental ansträngning. Du måste lyfta dig själv och vilja upptäcka annat. Bortom platser du redan fotograferat.
Nya platser, oavsett fjärran eller inte, ger dig i regel en kick som du kanske väl behöver. Att se nya motiv kommer ge dig lusten att även återse gamla motiv på nya sätt.